f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Експерти Держкіно погодили заміну продакшнів на проектах-переможцях 8-го пітчингу Держкіно

21.06.2016

Експертна комісія з питань кінематографії Державного агентства України з питань кіно погодила заміну продакшнів на низці проектів, які виграли 8-ий конкурс проектів Держкіно.

Олеся Анастасьєва

Засідання експертів пітчингової комісії, під час яких відбувається заміна режисера або продакшна на проектах, які виграли пітчинги, завжди відбуваються за закритими дверима. Про те, долю яких саме проектів будуть вирішувати експерти, як і про те, що в результаті вони ухвалили, широкій громадськості невідомо. Саме тому Громадська рада при Держкіно звернулася до відомства з проханням зробити такі засідання відкритими для преси.

А поки цього не сталося, ми звернулися із запитом до Держкіно із проханням надати протоколи засідань пітчингових комісій.

З отриманої відповіді ми дізналися, зокрема, про заміни продакшнів на проектах, що виграли 8-ий конкурс Держкіно: «Джура Королевич», «Операція “Карпатський капкан”», «Стрімголов» та «Іній».

Погодили такі заміни 11 квітня 2016 року присутні на засіданні експерти А. Дончик, О. Шпилюк, В. Васянович, Л. Горделадзе, В. Докаленко, В. Тихий, Р. Бондарчук, А. Різоль, Г. Кофман, А. Халпахчі, А. Дяченко .

«Голова Держкіно Пилип Іллєнко поінформував присутніх, що ігровий повнометражний фільм для дитячої аудиторії «Джура Королевич» та ігровий повнометражний фільм (про героїзм воїнів, які брали участь у захисті України в роки Другої світової війни та під час проведення антитерористичної операції) «Операція “Карпатський капкан”» є переможцями восьмого конкурсу. Продюсер-Виробник ТОВ «Євромедіа компані».

Згідно з листом підприємства від 31.03.2016 №61 з метою здійснення діяльності по виробництву фільмів, відокремлення державних коштів від іншої господарської діяльності, ТОВ «Євромедіа компані» було засновано ТОВ «Євромедіа Фільм 2».

ТОВ «Євромедіа компані» несе відповідальність та буде повністю контролювати процес виробництва фільмів та виконання ТОВ «Євромедіа Фільм 2» своїх зобов’язань з виробництва фільмів, оскільки є учасником (засновником) та повністю контролює ТОВ «Євромедіа Фільм 2» через володіння часткою в 99% статутного капіталу ТОВ «Євромедіа Фльм 2», та просить розглянути можливість укладання договорів на виробництво фільмів безпосередньо з ТОВ «Євромедіа Фльм 2» .

П. Іллєнко зауважив, що державна підтримка кінопроектів «Джура Королевич» та «Операція “Карпатський капкан”» знаходиться у прямій залежності від якісного та вчасного завершення виробництва фільму «Казка старого мельника», оскільки 99-відсотковим власником компанії ТОВ «Євромедіа Фльм 2» є ТОВ «Євромедіа компані» – виробник фільму «Казка старого мельника».

Члени комісії підтримали пропозицію про заміну виробника фільмів «Джура Корлевич» і «Операція «Карпатський капкан»» на ТОВ «Євромедіа Фльм 2».

Голова Держкіно Пилип Іллєнко повідомив присутніх, що до Дрежкіно звернулася компанія ТОВ «Татофільм» в особі директора та продюсера О. Єршової щодо заміни виробника фільмів – переможців 8 конкурсу «Стрімголов» та «Іній». У своєму виступі О. Єршова зазначила, що з метою оптимізації процесу виробництва прийнято рішення, щодо реалізації зазначених проектів на базі ТОВ «ІнсайтМедіа», продюсером проектів залишиться О.Єршова.

Члени комісії підтримали таку замну».

Довідково: Проект «Джура-Королевич» продакшн «Євромедіа Компані» представив на 8-му пітчингу Держкіно. Режисер: Віктор Придувалов. Автори просять 100% бюджету – 28 399 473 грн., аби створити створити сучасну казку про лицарів і підвищити патріотичне виховання сучасної молоді своїм фільмом – героїчним фентезі (джурами називали зброєносців у козацької старшини).

Проект «Операція “Карпатський капкан”» режисерів Тараса Ткаченка і Сергія Гаврилюка із загальним бюджетом 34 240 014 грн. (половину цієї суми автори сподіваються отримати від Держкіно) – це політичний шпигунський трилер, заснований на реальних подіях, дія якого відбувається на Західній Україні по Другій світовій війні. Його було представлено на 8-му пітчингу.

Проект литовського режисера Шарунаса Бартаса «Іній» компанія «Татофільм» також презентувала на 8-му пітчингу. Загальний бюджет – майже 40 млн. грн., у Держкіно автори просили майже 11,5 млн. грн. Герой фільму везе гуманітарну допомогу з Вільнюса в Україну, намагаючись зрозуміти причину війни.

«Стрімголов» – повнометражний ігровий дебют Марини Степанської, представлений на 8-му пітчингу (експерти вирішили, що Держкіно може давати на повнометражні дебюти не більше 10 млн. грн.). За сюжетом двох молодих людей Антона і Катю доля зводить у Києві після революції 2013–14 років. У кожного з них свої проблеми та плани, але почуття, які виникають між головними героями, змінюють їхні життя.

Олеся Анастасьєва

Читайте також: Нові режисери на старих проектах