f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

29 жовтня – українська прем’єра стрічки «Милий Ханс, дорогий Пьотр»

28.10.2016

29 жовтня 2016 року, о 21.10 у кінотеатрі «Жовтень» відбудеться українська прем’єра стрічки Олександра Міндадзе «Милий Ханс, дорогий Пьотр». Показ пройде як особлива подія 46-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість».

Олександр Міндадзе ? кінорежисер, драматург, відомий, у тому числі, співпрацею з кінорежисером Вадимом Абдрашитовим. Авторські кінороботи: «Відрив» (2007), «У суботу» (2010), «Милий Ханс, дорогий Пьотр» (2015) звернули на себе увагу кінокритиків.

Зйомки стрічки «Милий Ханс, дорогий Пьотр» проходили у 2014-му у Нікополі. До міжнародної копродукції мала долучитися і Україна, однак ці плани обірвав початок війни. У фільмі задіяно українську актрису Світлану Косолапову.

Чимало українських фахівців увійшли і до складу знімальної групи.

Стрічку Олександра Міндадзе візначено:

  • призом видання «Коммерсантъ-Weekend» як найкращий фільм основної конкурсної програми Московського міжнародного кінофестивалю-2015,
  • на Міжнародному кінофестивалі авторського кіно у Чикаго (Blow-Up Chicago International Arthouse Film Fest): «Найкращий фільм», «Найкраща операторська робота», «Найкраща чоловіча робота»,
  • премією «Золотий орел-2016» за найкращий сценарій,
  • Національною премією кінокритиків і кінопреси «Білий слон»-2016 («Найкращий фільм», «Найкраща режисура», «Найкраща операторська робота», «Найкраща головна роль»),
  • Кінопремією «Ніка-2016» за «Найкращий сценарій» та «Найкращий ігровий фільм».

Глядачам кінотеатру «Жовтень» стрічку представить Світлана Косолапова. Акторка є випускницею Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого. Знімалася у понад 15-ти кінофільмах. Зокрема, зіграла роль медсестри у фільмі «Моя бабуся Фані Каплан» кінорежисерки Альони Дем’яненко, роль Ані Філіпчук у стрічці «Незламна» Сергія Мокрицього.

Про деталі роботи над фільмом «Жовтню» розповіла продюсерка стрічки Ліза Антонова

Про зйомки в Нікополі

Ми майже відразу вирішили, що фільм «Милий Ханс, дорогий Пьотр» зніматимемо в Україні. Зйомки нашої попередньої картини «В суботу» були в Світлодарську Донецької області. Нам там сподобалося: хороші люди, хороше крихітне містечко при електростанції…

У «Хансі ...» за сценарієм був потрібен завод: не зруйнований і не запущений, але з вільними площами для зйомок. Також передбачалися зйомки залізниці. Натуру шукали в декількох містах: Херсоні, Одесі, Запоріжжі, Бердянську і, врешті-решт, приїхали до Нікополя. Там є завод, на території якого понад 60 кілометрів залізничних шляхів, порожні цехи ? можна було будувати декорації і знімати.

Про те, що знімається кіно, знало все місто. У нас була велика масовка з місцевих жителів. Тут ніколи не знімали кіно, тільки фільм про Каховське водосховище Юлії Солнцевої («Поема про море», 1958).

Незважаючи на складні відносини між нашими державами, у липні-вересні 2014 року нам у всьому допомагала Дніпропетровська обласна адміністрація, ми могли звернутися до них в будь-який момент.

Ми пробули в Нікополі з 7-го липня по 9-те вересня, це ціле життя. Коли їхали і прощалися, всі плакали, говорили «Як ми будемо без вас жити?».

Про українську актрису Світлану Косолапову

Попри те, що вона є дебютанткою, Світлана блискуче впоралася зі своєю роллю дружини Петра Наташі. Ми подружилися, вона потім приїздила до нас на Московський кінофестиваль. По-моєму, вона дуже перспективна актриса, у неї велике майбутнє. З нею добре працювати.

А знайшли ми актрису в останній момент. Режисерові потрібна була руда, ось і шукали руду по всьому світу. А тут з’явилася Світлана, і це вирішило справу.

Українців у виробництві фільму було задіяно чимало ? весь технічний склад групи.

З компанією «Сота Сінема Груп», з якою ми працювали над картиною «В суботу», на цьому проекті довелося розлучитися: зважаючи на ситуацію в 2014 році, українська сторона не змогла виконати свої фінансові зобов’язання. Олег Кохан допомагав нам у вирішенні організаційних питань.

У Росії фільм вийшов в прокат 1 березня цього року. З прокатом такого фільму складно не тільки в Росії та Україні, а й в Європі, де існує поділ на авторське та комерційне кіно. Тож, незважаючи на численні призи фільму, ми можемо розраховувати на обмежений прокат. 16 жовтня відбулася онлайн-прем’єра стрічки на сайті «Новой газеты». Було понад 20 тисяч переглядів. Гадаю, що це ті глядачі, які не встигли подивитися фільм в кінотеатрах

«Милий Ханс, дорогий Пьотр»
2015 / драма / Росія, Великобританія, Німеччина / 124 хв
Виробництво: ТОВ «Студія «Пасажир»(Росія), Ma.ja.de Filmproduktion (Німеччина), AI Film (Великобританія)
За підтримки Фонду кіно (Росія), Mitteldeutsche Medienförderung, Medienboard Berlin-Brandenburg (Німеччина), за участі Siam consulting Ltd (Росія)

Автор сценарію і режисер-постановник: Олександр Міндадзе
Продюсери: Олександр Міндадзе, Ліза Антонова, Лен Блаватник, Валерій Харьков, Андрій Анненський, Хайно Декерт
Оператор: Олег Муту
Художник-постановник: Кірілл Шувалов
Режисер монтажу: Даша Данилова
Композитор: Валерій Сівер
Актори: Якоб Діль, Біргіт Мініхмайр, Андрюс Даряла, Марк Вашке, Марк Хоземанн, Роза Хайрулліна, Анна Скиданова, Світлана Косолапова, Євген Сармонт

Німецький інженер Ханс у складі виробничої бригади приїздить у відрядження на радянський оптичний завод. Відбувається це навесні 1941-го, коли після укладення пакту Молотова – Ріббентропа (23.08.1939) настав короткий період тісної економічної співпраці та обміну фахівцями між СРСР і Німеччиною.

Історія життя і кохання Ханса драматична. Це розповідь про передчуття наближення війни, про сум’яття людини, яка не розуміє, що з нею коїться. Так, ніби перший снаряд вже вибухнув у самому Хансі.

З примхи долі він невдовзі повертається в ті ж місця, однак уже в офіцерській формі, в колясці мотоцикла. Недавній скловар оглядає околиці у бінокль крізь ним же створені лінзи: а чи було недавнє мирне життя? Чи те, що було важливим, уже нічого не значить? І все поглинула хвиля історії... 

Подія на Фейсбук тут>>>.

Олена Коркодим, Кінотеатр «Жовтень», 27 жовтня 2016 року