f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

«Кіноскрипт». Післямова

12.01.2017

Олеся Новосад, співзасновник, програмний директор Всеукраїнського фестивалю сценарної майстерності «Кіноскрипт», kinokolo.ua

Місяць тому відбувся Третій всеукраїнський сценарний фестиваль «Кіноскрипт». Зазвичай підсумки підводимо в середині команди, аналізуючи помилки і наступні кроки для майбутніх фестивалів. Цього року ми вирішили поділитися тими фестивальними моментами, які відбуваються за лаштунками… Адже те, що на поверхні помітно – один день – має у собі три клопітких місяці роботи перед фестивалем і впродовж року. 

Кожен фестивальний рік – це окремі історії сценаристів і їхніх сценаріїв. По-різному складається доля переможців: чийсь сценарій екранізують, а інших лише пам’ятають, що сценарій супер! Самі теж пишемо сценарії на інші конкурси – «Кіноскрипт» для нас закритий. Багато авторів вже знаємо особисто і відстежуємо їхню творчість, але це не впливає на координацію нашої роботи. Коли сценарії потрапляють на конкурс, присвоюємо їм номер і методом випадкового відбору сортуємо для роботи журі.

Взагалі – це особлива подія для сценаристів, які бажають представити свої роботи на конкурс і зрештою екранізувати сценарій завдяки чи всупереч фестивалю, залежно від амбіцій.

Майстер-класи

Їх небагато. За один фестивальний день можемо спланувати лише три. Шукаємо спікерів відповідно до запитів самих сценаристів, адже постійно перебуваємо у цьому колі, спілкуємося. Два роки автори висловлювали бажання щодо майстер-класу з авторського права. Цього року вдалося запросити Юлію Іськову.

Підбираємо майстрів відповідно до проблем, які бачимо в сценаріях. Як допомогти сценаристу, щоб його сценарій можна було вдосконалити. У будь-якому випадку сценарист має навчитися переписувати сценарії, які б геніальними вони йому не видавалися.

Це тільки початок… вважаємо, що сценаристи мали б самі скеровувати фестиваль у потрібному руслі, залишаючи коментарі, відгуки на сторінках мереж. Якщо такі запити частішають, це відповідно скеровує нашу діяльність і є бажання розвиватися. Комунікація повинна відбуватися незалежно від тривалості фестивалю.

Дискусії

На дискусіях пробуємо розговорити авторів. Перші дискусії проходили в спілкуванні спікерів між собою. Чи гарячих тем не підіймали чи не було потреби в авторів спілкуватися між собою. На третій рік стало справді гаряче. Прийшли продюсери, які обирали свого переможця – фаворита серед авторів.

Звісно – це шанс, що продакшн зацікавиться сценарієм і екранізує його, а якщо немає режисера, то запропонує комусь навіть ідею. За спостереженнями, сценаристи доволі скромні. Мало запитують, не набридають зі своїми пропозиціями, не лізуть у вікна і двері, щоб хтось прочитав сценарій. Вони очікують на свій шанс. Тихо очікують. Але ситуація повинна змінитися і зворотній зв’язок зрештою має запрацювати. Фестиваль потрібен усім і цими можливостями треба вміти скористатися. Якщо це платформа для авторів, то вони мають право на ній розвиватися і активно взаємодіяти.

Що таке «зворотній звязок»

Автор може запросити оцінки і коментарі від журі фестивалю. Не всі коментарі варто перечитувати, але якщо оцінки середні, то сценарна ідея має право на життя і над нею варто попрацювати. Будемо розширювати опції експертної оцінки і пропонувати авторам детальний аналіз їхніх сценаріїв.

Від продюсерів доволі часто чули: «От якби автор допрацював сценарій ми б його екранізували і чи він хоче/може?» Це не підхід. Сценарії – це не кришталеві дорогі фужери, яких боїшся розбити і вони роками стоять у шафі. Полиці для сценаріїв не ідеальне місце, треба з ними працювати. Потрібно викуповувати хороші ідеї, якщо автор не може поки сам розібратися зі своїм сценарієм, створювати сценарні хаби. Коли ти в темі, в постійній комунікації, на зв’язку, то менше переживаєш, що вкрадуть ідею, а твоїми творчими потугами намарно скористаються. 

Команда «Кіноскрипт»

Вважаємо, що і експертне журі, і спікери, і самі автори уже є частиною нашої команди. Але звичайно руку на пульсі тримають одиниці. Найважче мабуть Оксані Олійник (співзасновник, арт-директор Сценарного Фестивалю «Кіноскрипт»), яка наразі живе та працює у Лос-Анжелесі. Вкладати у фестиваль стільки зусиль і не мати змоги насолодитися результатом – бути в середині, емоційно пережити цей день. Зрештою ми всі в різних містах, але на щастя сучасні технологічні можливості дозволяють творити «Кіноскрипт» онлайн.

Наталя Уварова цього року блискуче вписалася в контекст фестивалю: в розуміння його мети і методів роботи. Спроб залучити фахівців і однодумців не бракувало. Але очевидно ритми творення повинні співпадати.

На майбутнє

Планів багато. Їх складаємо залежно від того, чого самі за рік досягнули, яких партнерів залучили і як уявляємо свій розвиток. Незабаром з’являться перші фільми, які «Кіноскрипт» «запустив» у світ кіно.

Олеся Новосад, kinokolo.ua, 11 січня 2016 року