f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

На узбережжі Чорного моря знімають кіно про незламних матросів корабля «Черкаси»

28.04.2017

Марічка Крижанівська, Zaxid.net

Під час окупації Криму вони не зрадили і залишилися вірними народу України. В Очакові на Миколаївщині режисер Тимур Ященко разом із львівською кінокомпанією почав знімати кіно про наших нових героїв моряків.

Екіпаж тральщика «Черкаси» навесні 2014-го три тижні чинив опір ворогу і був єдиним з українських кораблів, який не зрадив присязі. Судно російські військові заблокували, воно так і залишилося у Криму. А от екіпаж перейшов на материк на чолі із легендарним командиром Юрієм Федашем.

«Я не вважаю цей вчинок героїчним. Мені здається, так потрібно було всім діяти у цій ситуації. В нас є слова присяги, там все чітко написано. Доля у мене і екіпажу особливо не змінилась. Слава Богу, ми продовжуємо служити у військово-морських силах України», ? розповів Юрій Федаш.

Юрій Федаш буде консультантом у фільмі.

Ця історія зачепила режисера Тимура Ященка і продюсера Олексія Карпенка. Разом із львівською кінокомпанією «МКК film service» вирішили: знімуть кіно про сучасних героїв, держава оплатить 40% бюджету.

«Я не хочу, щоб це кіно було якоюсь зброєю в інформаційній війні. Для мене це історія про вічних героїв, історія моїх особистих 30 спартанців, колись було 300, тепер 30. Але це однозначно проукраїнський фільм», ? коментує режисер Тимур Ященко.

«Через історію тральщика «Черкаси» ми будемо показувати, як змінюється світогляд звичайних моряків, звичайних людей, які були в той час в Криму і для себе зрозуміли, що таке батьківщина і присяга», ? додає продюсер Олексій Карпенко.

Репетиції і зйомки тривають по 12 годин на добу, часом і усю ніч у непростих умовах, при холоді і морському вітрі.

«Нам вчора не дала погода зайти на знімальний майданчик, 50 метрів на секунду вітер. А там треба було пити чай, а він просто вилітав із чайничка і не потрапляв у чашку», ? ділиться емоціями актор Олег Щербина.

«Тому що цікаво, мені байдуже на погоду. Бо хороша компанія ? це головне, дуже цікава в нас енергетика тут панує», ? додає актор Дмитро Сова.

Одним із акторів буде свідок реальних подій ? матрос тральщика «Черкаси» Михайло Воскобойник.

«Я просто не зміг би прийняти те, що я би підняв чужий прапор, прийняти іншу присягу і заспівати чужий гімн. Для мене це було неприйнятно ніяк. Я щойно повернувся із зони АТО і от спробую себе як актор», ? розповів Михайло Воскобойник.

Фільм зніматимуть на справжніх кораблях, у цьому сприяють військові: про підтримку командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України віце-адмірал Ігор Воронченко та виконавчий продюсер «МКК Фільм Сервіс» Олексій Карпенко домовилися на зустрічі в Одесі.

А от для інтер'єрних сцен будують декорації у павільйоні.

Упродовж місяця триватиме знімальний процес в Очакові.

«Дуже цікаво те, що це зв'язано з морем, це унікальний проект в історії вітчизняного кіно. Це перше кіно про наші воєнно-морські сили», ? повідомив оператор Юрій Дунай.

Фільм «Черкаси» буде не історичним, а художнім, більшість персонажів і їхні особисті історії вигадані.

Прем'єра фільму ? восени 2018 року.

Марічка Крижанівська, Zaxid.net, 20 квітня 2017 року