f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Вся наша надія...

01.06.2017

З 29 травня по 2 червня 2017 року заступник голови НСКУ, кінознавець Сергій Тримбач бере участь у роботі Міжнародної кіношколи молодих кінематографістів "Співдружність" у Батумі, Грузія. Подаємо його польові записки.

У Батумі зустрівся з вірменським кінорежисером Кареном Геворкяном.

Познайомився з ним 40 літ тому у Києві, де його фільм "Тут, на цьому перехресті" отримав головний приз фестивалю "Молодість". Пізніше, в кінці 1980-х, Карен Геворкян поставив у Києві, на Довженковій студії, фільм "Рябий пес, що біжить краєм моря" (за Чингізом Айтматовим), який отримав чимало престижних нагород міжнародних кінофестивалів... Карен дуже тепло згадує Київ і киян, передусім режисера і тогочасного директора кіностудії Миколу Мащенка.

Потому жив і працював у Вірменії, брав участь у бурхливих процесах 1990-х та початку "нульових". Нині живе здебільшого в Росії. У Батумі показали його нову картину "Вся наша надежда", зроблену в Росії, жорстку соціальну драму на матеріалі життя шахтарів. Яких влада позбавляє перспективи жити...

Це місто Шахти Ростовської область, де більшість шахт уже закрито. У підсумку шахтарі повстають проти системи.

В центрі оповіді – немолодий шахтар, глава великої сім'ї Єгор Ємельянов (у цій ролі Анатолій Бойко, не актор, а справді шахтар з 30-літнім стажем).

– Діячі російської культури зрадили свій народ, відвернулись від його проблем, – говорить Карен Геворкян. Його фільм це спроба говорити – чесно і прямо – про найпекучіші проблеми життя.

"Вся наша надія на тих, хто сам заробляє собі на життя!" – така сентенція є епіграфом до фільму Карена Геворкяна. Варто замислитись над тим, чому цієї надії немає і в українському кіно, де так мало героїв, які працюють, а не вбивають, розтлівають, зраджують і т.п.

На фото: Карен Геворкян і Сергій Тримбач

Сергій Тримбач