f y
Національна спілка кінематографістів України

Книги

Вийшов збірник «Прощавай мово? Філософія фільму Годара і сучасна концепція людини»

18.04.2016

У листопаді 2015 року у Москві вийшла друком збірка статей різних авторів «Прощай речь? Философия фильма Годара и современная концепция человека» ( «Летний сад» , 120 с.), присвячена осмисленню (та мисленню навколо) стрічки Жан-Люка Годара «Прощавай, мово».

У своєму новому фільмі «Прощавай, мово» Жан-Люк Годар намагається задати питання про людину сьогодні, акумулюючи увесь ресурс сучасної європейської філософії, тому його кіно має виключний інтерес для філософів.

У червні 2015 року на кафедрі філософської антропології філософського факультету МДУ імені М.В. Ломоносова відбувся круглий стіл на тему «Філософія фільму Годара "Прощавай, мово"». У ньому взяли участь декілька провідних представників сучасного інтелектуального та художнього життя Росії. Маючи власну концепцію людини, кожен із них спробував виступити співбесідником думки Годара і задати питання про феномен людини в сучасному світі.

У книгу увійшли тексти, написані учасниками дискусії за підсумками круглого столу. Вони містять концептуальні висловлювання з проблем відношення мови і уяви, образу і знаку, реальності та галюцинації, вербального і невербального, видимого і невидимого, таємного і явного, розуму і безумства, людини, Бога і природи, кіно і сучасного кіно.

Збірку уклали такі тексти:

  • Андрій Бичков. Коан Годара
  • Федір Гіренок. Уява і мова.
  • Володимир Мартинов. Меланхолія тихої вулиці.
  • Наталія Ростова. Про смерть людини у фільмі Годара.
  • Вадим Руднєв. Годар і Дельоз: Фільм про мовчання

Власна інформація НСКУ