f y

Прес-релізи

Вечір пам'яті до 25-х роковин Спітакської трагедії

10.12.2013

З нагоди 25-х роковин Спітакської трагедії в Будинку кіно відбудеться показ фільму Віктора Шкуріна «Розділю твій біль» (1989, 50хв.), що розповідає про долі постраждалих і рятувальників, та зустріч із творчою групою фільму й учасниками подій.

Спітакська трагедія – катастрофічний землетрус (магнітуда 7.2, бальність в эпіцентрі — 10 балів за міжнародною шкалою Мєдвєдєва—Шпонхойєра—Карніка MSK — 64, глибина гіпоцентру — приблизно 10—20 кілометрів), що старвся 7 грудня 1988 о 12 годині 41 хвилин за місцевим часом (7 год. 41 хв. за Ґрінвічем) на північному заході Вірменської РСР. У результаті землетрусу було повністю зруйновано місто Спітак і 58 сіл. Частково зруйновано було міста Ленінакан, Степанаван, Кіровакан і ще більше 300 населених пунктів. Загинули щонайменше 25 тисяч чоловік, ще близько ста сорока тисяч стали інвалідами. 514 тисяч людей залишилися без даху над головою. Загалом землетрус охопив близько 40% території Вірменії. Приблизно 40 промислового потенціалу Вірменії в результаті землетрусу було виведено з ладу. Через ризик аварії було зупинено Вірменську АЕС. Економічний збиток від лиха перевищив 13 млрд доларів.

Спітакський землетрус, разом з Чорнобильською трагедією, став найстрашнішою катастрофою останніх років існування СРСР. Допомогу в ліквідації наслідків землетрусу СРСР надали більше ста країн, в тому числі, українські рятувальники.

***

Віктор Шкурін – український режисер-документаліст. Заслужений діяч мистецтв України (1976). Народний артист України (2002). Лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка (1993). Член Національної спілки кінематографістів України.

***

Вечір відкриє голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, зі словом виступить Надзвичайний і Повноважний посол Вірменії в Україні Андранік Манукян.

Спогадами поділяться члени українського загону рятувальників, керівники загону – М. Катеренчук, І. Степанов та інші.

Після показу фільму «Розділю твій біль» заплановане обговорення.

18 грудня, середа, Синій зал Будинку кіно (Київ, вул. Саксаганського, 6), початок о 18:30.

Акредитація журналістів:

097 827 14 37, viktorhlon@gmail.com – Віктор Глонь