f y
Національна спілка кінематографістів України

Прес-релізи

Заява Секретаріату Правління НСКУ щодо участі українських кінематографістів у кінофестивалі «Золотий Витязь»

27.05.2016

Заява Секретаріату Правління НСКУ
щодо участі українських кінематографістів
у кінофестивалі «Золотий Витязь»

З 22 травня в окупованому Російською Федерацією Севастополі триває XXV Міжнародний кінофорум «Золотий Витязь», у журі якого було заявлено українських кінематографістів, в тому числі членів Спілки – Олексія Колесника, Михайла Голубовича і Валерія Ямбурського. Водночас, організатори фестивалю анонсували участь і тих українських митців, які відмовились їхати в окупований Крим. Багато питань викликає і механізм включення фільмів до фестивальної програми, без відома і погодження їх авторів.

Ці та інші питання докладніше вивчить Комісія з регламенту та етики Спілки. Одначе мусимо заявити про категоричне засудження участі українських кінематографістів у будь-яких мистецьких чи громадських акціях, що відбуваються на окупованих територіях у Криму чи на Донбасі. Пояснення щодо того, ніби йдеться про приховану протидію окупаційній владі, видаються лукавими і нещирими. Справжня протидія – це ігнорування будь-яких акцій, оскільки йдеться про пропагандистські кампанії на користь тези про «благотворність» включення того ж Криму до складу РФ.

Невже фактичне потурання російській імперській пропаганді комусь видається «позитивом»?

Закликаємо вітчизняних митців ні за яких обставин не піддаватись на спокусливі пропозиції і не включатись до роботи кремлівської пропагандистської машини.

Слава Україні! Слава українському кіно!

Секретаріат Правління НСКУ,
25 травня 2016 року

7-9 листопада, четвер-субота, Червоний зал «Сучасна анімація - досягнення, проблеми, перспективи»

10 листопада, неділя, Синій зал Світова флешмоб-прем’єра документального фільму «Я-Мобер» (Реж. А. Дем’яненко, Д. Томашпольський)