f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Відлуння фестивалю…

05.07.2019

Чи знаєте ви, що таке Вашківецька переберія? А що таке «Маланка-Фест»?

 Я теж не знала, аж доки не потрапила до музею Маланки, що відкрився три роки тому у Вашківцях Вижницького району Чернівецькох області. Відвідини цього музею нам, делегації Національної спілки кінематографістів України, влаштували організатори Всеукраїнського кінофестивалю «Іванова переберія», який щороку відбувається на Буковині у день народження славетного актора і режисера Івана Миколайчука.

Відкриття музею Маланки у Вашківцях було обумовлено тим, що традиційно на Старий Новий рік у місті вже протягом кількох сотен років влаштовується карнавал з переодяганням (переберією), виставою, піснями, жартами та танцями. Цінність цього музею полягає в тому, що тут є чимало автентичних фото, масок та костюмів.

Тематика діючої експозиції музею «Вашківецька Переберія – зірка з глибини віків стародавнього обряду». Коли музей відкривався, то виставка включала в себе близько 30 костюмів традиційної вашківецької маланки, зокрема персонажів, які керують Маланкою – «Козак», «Вулан», «Бук-шандаря», не обійшлося і без головних персонажів – Маланки та українки. Але з часом експозиція розширилася і сьогодні музей, займаючи два зали дитячої бібліотеки, відчуває брак площин. Також у музеї близько 200 фотографій починаючи з кінця ХІХ століття та до цього часу, 100 оригінальних традиційних масок, які виготовляються лише у Вашківцях такими майстрами як Василь Столяр, Олег Волощук та Микола Марчук. Не обійшлося і без куточка троїстих музик. Чільне місце тут займають цимбали, на яких Іван Миколайчук грав у фільмі Юрія Іллєнка "Білий птах з чорною відзнакою". Є ексклюзивний костюм-маска висотою 3 метри, так звана Вашківецька багачка. За словами господарів, всі експонати принесли жителі Вашківців, які впродовж тривалих років підтримують традицію маланкування та є активними учасниками Переберії.

Окреме місце займає куточок для подарунків і нагород привезених вашківецькими маланкарями з обласного фестивалю Маланка-фест, що вже декілька років поспіль відбувається у Чернівцях. Ми також вирішили поповнити цю експозицію, подарувавши музею керамічну емблему Першого (і єдиного) всеукраїнського кінофестивалю пам‘яті Івана Миколайчука, який відбувся майже 30 років тому.

А зараз трохи про сам фестиваль «Вашківецька Переберія» або «Маланка-фест» про який ми дізналися від гостинних господарів музею. Переберія означає «перевдягання», а цей фестиваль є прямим спадкоємцем автентичних зимових святкувань Буковини, притаманних дню Маланки та дню Василя. Свято над Черемошем розпочинаєтьсяя за кілька годин до Старого Нового року, близько 21:00. Перед тим усі чоловіки (від малечі до дідусів) перебираються, тому їх і називають переберіями. У оригінальних масках та костюмах маланкарі вирушають містом… Так починається святкування! Переберії урочисто віншують господарям у їхніх домівках та не дають сумувати перехожим. Дещо страхітливі костюми є символічним знаком відлякування злих духів. Принаймні, у давнину в це вірило багато людей. Також це свято за тематичне перевдягання і характерний радісний настрій називають «Буковинським карнавалом». «Маланка-фест» – один із найцікавіших зимових фестивалів в Україні, особливо для шанувальників звичаїв старовини. Саме тут найбільше можна дізнатися, як українці колись відзначали Різдво і Новий рік. Теперь игровые автоматы доступны не только жителям России и Москвы. Ведь здесь на сайте https://igrovye-avtomaty-online.ru игровые автоматы онлайн в Украине тоже теперь есть.

Фестиваль має багато неповторних особливостей. Він такий же яскравий і різноманітний, як і вся Буковина. І побачити такий карнавал хоча би раз точно треба кожному! Цей фестиваль має дуже давні традиції, збережені попри всі історичні катаклізми і навіть радянські гоніння. Фестиваль також знаний за смачну буковинську кухню й напої, які вашківецькі ґазди радо пропонують гостям. «Маланка-фест» у Вашківцях відзначається гострим соціальним гумором, адже завжди варто скористатися нагодою і щиро висміяти всі ті каламбури, які так чи інакше виникають у політиці й суспільстві.

Вашківецька маланка вже добре відома і в Європі! Тому я занаю напевно куди я поїду наступного Старого Нового року – у Вашківці, щоб захопитися веселим дійством, доторкнутися до давніх традицій і насолодитися смаколиками буковинської кухні. І як тут не подякувати берегині фестивалю «Іванова переберія» Людмилі Адамівні Калінкауцькій, за те, що подарувала нам дивовижні відкриття, захоплення, знання і зовсім невідомий (особисто мені) новий чарівний світ…

Стелла Кломінська

кінознавець, НСКУ

Світлини Сергія Борденюка.

https://www.facebook.com/klominska/posts/2313744132072434