f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ОЛЕСЬ САНІН НАРОДИВСЯ!

01.08.2020

Sergiy Trymbach

НСКУ, Нацырнальна кіноакадемія

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

 

У 48-й раз. Вітаю! Доброго здоров"я і Доброї роботи - на многії літа!! Хай світить кінематографічне, і не тільки, сонце, а пітьма - пітьма хай знає своє місце.

ОЛЕСЬ САНІН - кінорежисер, сценарист, актор, музикант і навіть скульптор (останні таланти відчутні у повнометражному дебюті режисера "МАМАЙ" (2003), дебюті незвичайному, яскравому, у якому простежуються традиції українського кіно - його філософії, його пластичної та аудіовізуальної культури загалом.

САНІН з покоління, яке утрапило в історичну "яму" 1990-х -початку "нульових", коли вітчизняний кінематограф по суті справи, позбавили права на життя. Одначе ж вибрався... І засяяв режисерською зіркою на небосхилі. Хоча наступний, після "Мамая", повнометражний ігровий фільм САНІНА побачив світ тільки 2013-го. То був "ПОВОДИР", картина з сильною, виразною фабулою, яка поєднувалась із так само сильною стилістикою міфопоетичного кіно. Можливо тут, в от сьому синтезі, позначився вплив учителя САНІНА - незабутнього Леоніда Осики (йому САНІН колись присвятив документальну стрічку "Гріх").

У САНІНА кілька цікавих документальних стрічок, де так само глибока світоглядна закваска разом з високим рівнем пластики і звуку.

Цього року усі ми чекали на "ДОВБУША", одначе ж нинішні обставини змусили перенестися на 2021-й. Висока романтика, сильні герої, які захоплюють тебе у вир Історії...

У фільмі знімалися Сергій Стрєльніков, Олексій Гнатковський (дебют дуже цікавого театрального актора!), Даша Плахтій… і польські Агата Бузек і Матеуш Костюкевич. А за камерою, як і в "Поводирі", один із сучасних геніїв кінооператорства Сергій Михальчук...

Плавба триває, тільки б вітру в вітрила!