f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

«КАПІТАН, КАПІТАН, УСМІХНІТЬСЯ!» В ІРИНИ КАПЛИЧНОЇ У ЦІ ДНІ ТРАПИВСЯ ЮВІЛЕЙ

24.09.2020

Sergiy Trymbach 

НСКУ, Українська кіноакадемія

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

ІРИНА КАПЛИЧНА людина воістину легендарна.

По-перше, на ній уже багато літ тримається творча програма Будинку кіно. Уміє вона продюсувати усе, за що береться. Себто вигадувати щось і під те «щось» мобілізувати, а чи й просто знаходити людей. Людей, які будуть заворожено слухати її команди. Є в ній риси шамана, а чи й режисера.

По-друге, понад тридцять років вона є генеральним директором Міжнародного фестивалю анімаційного кіно «КРОК». Один із кращих у світі… Хоча б тому, що це такий собі карнавал вільних і непокріпачених талантів, на кораблі, на ріках чи морі. Анімація легко надається для такого карнавалу і КАПЛИЧНА це вловила й реалізувала - з однодумцями, звичайно, з колегами.

Серед яких і президенти КРОКу Давид Черкаський та Едуард Назаров (Царство їм Небесне!), люди легкі, фантазійні, ігрові. На цьому фестивалі панує рівність, тут геній Юрій Норштейн і ти, Богом ніби ж не поцілований, стоять на одному карнавальному майданчику. Не фестиваль, а суцільна радість. Жаль, що нині він існує у двох сегментах, сподіваємось, колись знову синтезуються.

Й по-третє, ІРИНУ КАПЛИЧНУ не беруть літа. І хай вони не підступаються й далі!

Оскільки «КРОК» більшу частину своєї історії був фестивалем корабельним (усі події його відбувались на кораблі), можна заспівати ІРИНІ відому пісеньку: «Капитан, капитан, улыбнитесь, Ведь улыбка это флаг корабля!»

А посмішка КАПЛИЧНІЙ справді личить.