f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Травневі спогади. Згадуємо видатного українського кінооператора Сурена ШАХБАЗЯНА

18.05.2021

Стелла Кломінська

кінознавиця, редакторка, хронологиня

14 травня 2018 року народився талановитий кінооператор Сурен Вардкесович ШАХБАЗЯН , який своїм одним оком бачив набагато більше багатьох двооких ... Чудовий педагог, який зумів виховати цілу плеяду учнів - кіно- і телеоператорів ...

Працював з Сергієм Параджановим, Миколою Мащенко, Леонідом Осикою, Аловим і Наумовим, брав участь в зйомках першого в Україні широкоформатного фільму "Закон Антарктиди" (режисер Тимофій Левчук).

14 травня 1923 року в місті Олександропіль, нині Гюмрі (Вірменія), народився Сурен Вардкесович Шахбазян - оператор, режисер, педагог. Заслужений діяч мистецтв Української РСР (1986).

Сурен Шахбазян закінчив педагогічний факультет Тбіліського інституту фізкультури (1945), потім - операторський факультет ВДІКу (1951). З 1951 року - оператор і режисер Київської кіностудії імені О.Довженка. З 1970 року викладав у Київському інституті театрального мистецтва імені І.К.Карпенка-Карого.

ЦВЕТ ГРАНАТА

https://www.youtube.com/watch?v=klEQFlEG75k

ТРИВОЖНИЙ МІСЯЦЬ ВЕРЕСЕНЬ

https://www.youtube.com/watch?v=jSsLlZEsUo8

Yefim Galperin

Знімається фільм "Дороги назад немає" у 1970 році. Сцена - наступають німці. Рухаються ланцюгом. Підійшовши ближче, повинні почати стріляти. За камерою лежить Дорогий Сурен. За його спиною режисер Григорій Липшиц. "Мотор!" "Пішли!" - командує режисер. Ланцюг німців рушає. Доходять до обумовленого для початку стрілянини кордону ... Але, видно, памороки забиті у статистів ... Йдуть і не стріляють. А плівочка-то мотається ... Режисер у нестямі. Кричить: "Чому не стріляють ?!" І тут Сурен незворушно і неголосно: "Видно, хочуть взяти живцем ..."

Сергій Борденюк

Дорогий Сурен Вардкесович, спасибі Долі, що пощастило працювати під Вашою орудою! Дякую Вам за таку міцну і таку легку руку, за Ваше неповторну Майстерність і Велике Людське Серце! Вічна і найсвітліша Пам'ять ... P.S. Радію збігу обставин, адже моя дочка народилася саме в цей день, у Ваш День народження ...

Олег Зорін

Дякую Майстру за науку.

Андрій Владимиров

Найдобріший, Наймудріший, талановитий, дотепний, людяний.... - Сурен Чудовий. Я сумую за Вами ...

Юрій Федоров

У всьому дивовижна Людина.Слава Сурену.

Помер 29 листопада 1989 року в Києві, похований на Байковому цвинтаріі. На могилі встановлено пам'ятник з вулканічного рожевого туфу, привезеного з Вірменії.

Далі фільмографія:

https://www.facebook.com/klominska