f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

СПІВУЧІ ГОСТИНИ У МАРІЧКИ МИКОЛАЙЧУКОВОЇ

12.08.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Я у співучому сузір’ї - Марія Миколайчук, поруч неї молода співачка, залюблена у зоряне кінематографічне небо, Олена Семенець, та Валентина Ковальська.

Фото Максима Кушніра

Sergiy Trymbach 

ОДВІДАЛИ МАРІЧКУ МИКОЛАЙЧУК…

Разом з Валентиною Ковальською (з Марічкою та Ніною Матвієнко складає «Золоті ключі», легендарне пісенне тріо, витворене колись за ініціативи Івана Миколайчука) та двома молодими людьми, неймовірно закоханими в кіно, Оленою Семенець та Максимом Кушнірем, одвідали сьогодні МАРІЮ МИКОЛАЙЧУК.

Насміялись, назгадували - у першу чергу Івана Миколайчука, а з ним разом його друзів Костя Степанкова, Леоніда Осику, Борислава Брондукова… Зі стін дивився на нас сам ІВАН, очима небесної краси і антично-вселенської мудрості й печалі.

А потім МАРІЧКА та ВАЛЕНТИНА заспівали. Господи, як божественно, коли люди співають душею, та ще й маючи прекрасні і незвичайні голосові дані.

ІВАН дивився на нас ще уважніше. А потому ми, попрощавшись з МАРІЧКОЮ, учотирьох поїхали в кінотеатр «Жовтень», де в рамках ретроспективи Українського Поетичного Кіно показували фільм Леоніда Осики «Захар Беркут» (йому вже 50 літ, вийшов на екрани у квітні 1972-го). І там зустрівся нам ІВАН МИКОЛАЙЧУК - в ролі одного із синів Беркута (незабутній Василь Симчич). А ще - чудесна Антоніна Лефтій та Іван Гаврилюк, такий мужній, такий красивий, з філософією, що протистоїть світогляду орди. Сучасна історія - про те, як люди не піддаються ординській тотальній навалі, бо вони вільні, бо вони незалежні і свобода для них дорожча від усіх цінностей, від самого життя…

А ще для цих людей є речі святі. Непоступливий Любомир Беркут (саме його й зіграв Миколайчук) раз по раз нагадує Тугару Вовку (яскрава, насичена безліччю нюансів, роль Костя Степанкова), що піддається «чарам» ординства («правильно живуть!»), саме про існування святих речей і принципів.

На фото: в гостях у Марії Миколайчук у її квартирі, у домі, на вулиці Івана Миколайчука.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach