f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Про присвоєння парку у київських Березняках імені Івана Миколайчука. Лист голові КМДА

06.08.2015

Голові Київської міської державної
адміністрації п. В.Кличку

Шановний Віталію Володимировичу!

23 липня ц.р. на пленарному засіданні депутати Київської міської ради погодили створення на масиві Березняки парку. Співголова міськрадівської фракції очолюваної Вами партії «Удар» Андрій Странніков оголосив, що парку присвоять ім’я російського співака і композитора Віктора Цоя.

Прийняте рішення є дуже цікавим – особливо в контексті подій, що відбуваються в Україні упродовж останніх півтора роки. Нова українська влада не раз афішувала прагнення покласти край совєтизації і зросійщенню вітчизняного культурного простору. Один лише приклад, про який ідеться, позбавляє нас надій на справжні перетворення, а заодно й віру у щирість прокламованих намірів.

Цю віру і цю надію можна повернути єдино можливим способом: ще раз розглянути означене питання, з урахуванням того, що міська топоніміка столиці має відображати, у першу чергу, діяльність митців, які зробили вагомий внесок в українську культуру.

Таким був і є, поза всяким сумнівом, український актор, кінорежисер, сценарист, лауреат Шевченківської премії Іван Миколайчук, який до самої своєї смерті 1987 року жив на Березняках, на вулиці Серафимовича, 5, неподалік майбутнього парку.

Іван Миколайчук є знаковою постаттю, з його творчістю пов’язано відродження українського кіно у 1960-70-ті роки. Його ролі у фільмах «Сон», «Тіні забутих предків», «Пропала грамота», «Білий птах з чорною ознакою», «Комісари», «Вавілон ХХ», «Така пізня, така тепла осінь» (в останніх двох стрічках він був ще й режисером та сценаристом) означили поступ нашої культури, нашого кіно в розширенні можливостей кіномови, принесли вітчизняному кіно чималу кількість фестивальних перемог, міжнародне визнання. Одне лишень – такого визнання відчутно бракує в Україні, де продовжується практика культурної амнезії. Як от і в цьому випадку, коли пригадують справді хорошого російського співака і навіть невтямки, що був і є Іван Миколайчук.

Нещодавно віце-прем’єр-міністр, міністр культури України В’ячеслав Кириленко ініціював створення пам’ятника Іванові Миколайчуку у Києві. Чи відомо про це Вам, шановний пане голово, чи знає про це міськрада? Коли ні, гадаємо, варто взяти цю інформацію до уваги. Як і точку зору кінематографістів, письменників (Національна спілка письменників України уже звернулася до Вас з відповідним листом) – ми пропонуємо назвати парк у київських Березняках іменем Івана Миколайчука і саме там спорудити пам’ятник визначному митцеві.

З повагою,
Голова Національної спілки кінематографістів України
Сергій Тримбач