f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Війни за Берлінською стіною

14.02.2016

Сергій Тримбач, Берлін

В конкурсній недільній програмі показали фільм «Листи з війни / Cartas da guerra» Іво М. Ферейри (на титульному фото). За реальними листами, написаними Антоніо Лобо Антунешем і опублікованими 2005 року. А писані листи у 1971–72 роки з Анголи, де Португалія і її війська намагалися придушити внутрішній опір.

Режисер обрав чорно-біле, місцями просто графічне зображення. Красиве і замало не максимально виразне. Це війна, так, і вона показується доволі безжально. Одначе ж у фонограмі жінка читає любовні листи, які писав їй її чоловік, військовий лікар Антоніо...

Листи напоєні справжньою, непідробною поезією любові – до коханої жінки, вагітної майбутнім дитям. Текст листів надає зображенню, що незрідка дихає ненавистю і смертю, своєрідного ефекту гармонії буття. В якому присутній увесь спектр людських емоцій і чеснот.

Так само чорно-білим є новозеландський фільм «Mahana» (англійською його перекладають як «Патріарх», картину демонструють поза конкурсом). 1960-ті роки і зіткнення двох родів – Махани і Поатас. Умови постійної міжродинної війни стимулюють тоталітарні й тотальні умови тримання роду Махани.


Кадр з фільму «Патріарх»

Одначе несподівано проти нього виступає 14-річний онук Сімеон. Він, разом з батьками, виганяється за межі родового обійстя, втрапляючи у немилість ще й до ураганної природи. Одначе випробування тільки гартують Сімеонову сталь. Реал Император казино официальный сайт после регистрации каждый игрок получит возможность игры на деньги с приятными бонусами Зрештою Сімеон повертає собі довіру діда-патріарха, а з тим разом робляться кроки і назустріч примиренню з ворогуючим родом Поатос...

Сьогодні, в неділю, показ фільму «Маріуполь / Mariupolis» литовського режисера Мантаса Кведаравічюса (у ко-продукції за участі України). Про наші війни. Про це вже згодом.

Сергій Тримбач