f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Підсумки засідання Секретаріату Правління НСКУ 22 лютого 2016 року

24.02.2016

22 лютого 2016 року відбулося чергове засідання Секретаріату Правління НСКУ, на якому були розглянуті такі питання:

  • про порядок денний VIII пленуму Правління НСКУ;
  • про напрямки роботи Спілки упродовж 2016–2017 років і підготовку до чергового з’їзду НСКУ;
  • про участь членів НСКУ в роботі нового складу Експертної комісії при Держкіно України;
  • про премію Київського міського голови за особливі досягнення молоді у розбудові столиці України – міста-героя Києва;
  • про підсумки 66-го Берлінського МКФ;
  • про внесення змін до Закону України «Про професійних творчих працівників і творчі спілки»;
  • про виконання кошторису доходів і витрат НСКУ за 2015 рік;
  • про участь Спілки у молодіжному профорієнтаційному мистецькому фестивалі;
  • про висунення Спілкою кандидатур на премії.

На початку засідання голова НСКУ Сергій Тримбач і члени Секретаріату сердечно привітали голову Контрольно-ревізійної комісії Спілки кінооператора Юрія Гармаша із днем народження.

«Юрій Тимофійович – один із тих, хто являє славу української кінооператорської школи, – зазначив Сергій Тримбач. – Ми його любимо і шануємо. Бажаємо йому радості життя і зняти ще не одну картину!»

Про порядок денний VIII пленуму Правління НСКУ

Заслухавши повідомлення Сергія Тримбача, Секретаріат затвердив порядок денний VIII пленуму Правління НСКУ, який відбудеться 16 березня 2016 року.

На пленумі вирішено розглянути такі вузлові питання діяльності НСКУ:

  • про напрямки роботи Спілки упродовж 2016–2017 років і підготовку до чергового з’їзду НСКУ;
  • про діяльність Одеського відділення НСКУ упродовж 2013–2016 років;
  • основні проблеми розвитку осередків НСКУ;
  • виконання кошторису доходів і витрат НСКУ за 2015 рік та проект кошторису на 2016 рік.

Про напрямки роботи Спілки упродовж 2016–2017 років і підготовку до чергового з’їзду НСКУ

Сергій Тримбач повідомив, що до чергового з’їзду Спілки лишається рік, тож треба розпочинати організаційну роботу щодо його підготовки.

Було вирішено запропонувати Правлінню скликати з’їзд у березні 2017 року, затвердити графік підготовки до проведення з’їзду і склад організаційного комітету.

Також Правління має затвердити склад комісії щодо підготовки пропозицій змін та доповнень до чинного Статуту НСКУ, який потребує доопрацювання.

Сергій Тримбач зауважив, що процес удосконалення Статуту має бути скоординований із іншими творчими спілками і вкладатися в загальну реформу творчих спілок.

Про участь членів НСКУ в роботі нового складу Експертної комісії при Держкіно України

Члени НСКУ беруть участь у роботі нової Експертної комісії при Держкіно. Засідання Секретаріату відбулося напередодні проведення другого туру Конкурсного відбору кінопроектів Держкіно, тож Сергій Тримбач запропонував Секретарям – членам Експертної комісії поділитися власними враженнями щодо цьогорічного конкурсу.

Алік Шпилюк повідомив, що на конкурс було подано 160 проектів у різних секціях – це ігрові (авторські та для широкої глядацької аудиторії), дитячі, дебютні, анімаційні та тематичні проекти. До другого туру було відібрано близько половини робіт. Широко на конкурсі було представлено анімацію – понад тридцять проектів, а також неігрове кіно.

Володимир Тихий відзначив хороший рівень поданих робіт, але наголосив на тому, що повнометражних стрічок у порівнянні з попередніми конкурсами поменшало. Акцент зроблено на короткометражних фільмах і анімації. І це не зовсім приємний симптом – молоді кінематографісти нарощують досвід, але ще не переходять до повнометражного кіно.

Сергій Борденюк розповів, що Експертна комісія прийняла два вироблені ігрових фільми – дуже зворушливі роботи «Гніздо горлиці» Тараса Ткаченка (саме 22 лютого фільмові матеріали стрічки передали до Національного центру Олександра Довженка) та «Моя бабуся Фаня Каплан» Олени Дем’яненко.

Під час обговорення було відзначено нерівномірну участь експертів в оцінюванні проектів за секціями: найбільше членів Експертної комісії оцінювали ігрові фільми, найменше – неігрові. Дмитро Томашпольський закликав до максимальної публічності в діяльності Експертної комісії.

Було вирішено надалі щокварталу заслуховувати інформацію щодо роботи Експертної комісії на засіданнях Секретаріату.

Про премію Київського міського голови за особливі досягнення молоді у розбудові столиці України – міста-героя Києва

На початку року у Києві було засновано премію Київського міського голови за особливі досягнення молоді у розбудові столиці України – міста-героя Києва, яку присуджують молоді міста за видатні досягнення, у тому числі творчі. Рішенням Секретаріату на премію від Спілки було висунуто режисерів Нарімана Алієва, Філіпа Сотниченка, Валерію Сочивець і кінодраматурга Анастасію Грубу.

Про підсумки 66-го Берлінського МКФ

Голова Спілки Сергій Тримбач і члени Секретаріату Правління Алік Шпилюк і Володимир Войтенко брали участь у Берлінському МКФ.

Алік Шпилюк поінформував Секретаріат про українські стрічки, представлені в рамках офіційних програм Берлінале і паралельно із фестивалем.

У конкурсній програмі «Generation 14plus» відбулася прем’єра короткометражної стрічки Нарімана Алієва «Sensiz» («Без тебе»). Глядачі дуже тепло сприйняли чудову роботу, яка, на жаль, не отримала нагород.

У «Панорамі» продемонстрували документальну стрічку литовського режисера Мантаса Кведаравічюса «Маріуполіс», відзняту у Маріуполі та його околицях. Це офіційна українська ко-продукція, зйомки організовувала вітчизняна кінокомпанія «435 Films». Режисер створив споглядальну мистецьку картину, яка більше вивчає причини війни, аніж публіцистично проговорює їх.

На Ринку ко-продукції 66-го Берлінале в секції «Talent Project Market» перемогу і 10 тис. євро отримав проект повнометражної української стрічки «Танк» (продюсер Максим Сердюк, режисер Максим Ксьонда). Важливо те, що тепер фільм має великі шанси потрапити в офіційну програму Берлінале.

В рамках Європейського кіноринку діяв Український національний стенд, відбулися ринкові покази української стрічки «Гетьман» Валерія Ямбурського і російсько-українського фільму «Незламна / Битва за Севастополь» Сергія Мокрицького. За підсумками презентації «Незламну» було продано на 16 територій.

Паралельно із Берлінале проходив Другий тиждень критики, організований німецькою Асоціацією кінокритиків. Тут відбулася прем’єра стрічки Ігоря Мінаєва «Голубе плаття», створеної у ко-продукції Франції та України. Фільм є своєрідною рефлексією режисера над його кіноюністю, зазначив Алік Шпілюк. У стрічку включено три короткометражні фільми Ігоря Мінаєва, зняті наприкінці 1970-х років, які мало хто бачив.

Особливість берлінського Тижня критики полягає у тому, що після перегляду фільмів влаштовують їх обговорення. Дискусія після показу «Голубого плаття» мала назву «Замовчуване», йшлося про замовчування перших фільмів режисера. Алік Шпилюк був модератором дискусії.

Також 20 лютого, у день закриття Берлінале, у кінотеатрі BABYLON відбувся показ класичного документального фільму «Одинадцятий» Дзиги Вертова у сучасному музичному супроводі, який виконали наживо Антон Байбаков та Софія Турта.

Сергій Тримбач зазначив, що на Берлінале було продемонстровано близько чотирьохсот фільмів. Якщо говорити про головний – міжнародний – конкурс фестивалю, то в ньому вперше були дві неігрові стрічки. Одна із них – «Вогонь у морі» Джанфранко Розі – отримала головний приз, «Золотого ведмедя».

З-поміж головних подій конкурсної програми Сергій Тримбач виокремив 8-годинний фільм Лава Діаса «Колискова для скорботної містерії», «Перехресну течію» Янга Чао, «Смерть у Сараєві» Даніса Тановича, «Комуну» Томаса Вінтерберга, а також польську стрічку Томаша Василевського «Сполучені штати любові».

На цьому фільмі Сергій Тримбач акцентував окремо, адже він через особисті історії чотирьох жінок осмислює історію Польщі межі 80-х – 90-х років. На відміну від поляків і румунів, в Україні за 25 років незалежності ніхто всерйоз не проаналізував оцей рубіжний період. Є тут і певна вина вітчизняної кінокритики, яка недостатньо зосереджувала на тому увагу.

На сайті НСКУ представлено низку фестивальних оглядів Сергія Тримбача з Берлінале. Ознайомитися із ними можна тут.

Про внесення змін до Закону України «Про професійних творчих працівників і творчі спілки»

До НСКУ звернулося Міністерство культури України із проханням проаналізувати практику застосування професійними творчими працівниками закону «Про професійних творчих працівників та творчі спілки» та висловити пропозиції щодо його удосконалення.

Голова Комісії НСКУ із законодавчих ініціатив Володимир Тихий повідомив, що в законі визначені широкі гарантії соціального захисту професійних творчих працівників, одначе в сучасних реаліях їх фактично ігнорують. На жаль, в закон неможливо додати норму про те, що треба виконувати цей закон, зазначив він.

Щодо самого визначення «професійного творчого працівника», то воно потребує уточнень.

Законом встановлено, що «професійний творчий працівник – особа, яка провадить творчу діяльність на професійній основі, результатом якої є створення або інтерпретація творів у сфері культури та мистецтва, публічно представляє такі твори на виставках, шляхом публікації, сценічного виконання, кіно-, теле-, відеопоказу тощо та/або є членом творчої спілки, та/або має державні нагороди за діяльність у сфері культури і мистецтва».

Володимир Тихий запропонував осучаснити та розширити визначення, зокрема, додавши, що професійний творчий працівник:

1) це особа, яка публічно представляє твори також і шляхом їх показу у мережі Інтернет;

2) це особа, яка має не лише державні, але й вагомі вітчизняні та/або міжнародні нагороди за діяльність у сфері культури і мистецтва.

Секретаріат підтримав висловлені пропозиції. Було вирішено, що після остаточних узгоджень Спілка спрямує їх Міністерству культури.

Про виконання кошторису доходів і витрат НСКУ за 2015 рік

Було заслухано інформацію про виконання кошторису доходів і витрат НСКУ за 2015 рік. Попри непросту ситуацію, пов’язану зі зростанням витрат на енергоносії та комунальні послуги та збільшенням податкового навантаження, Спілці вдалося завершити рік без боргів, вийшовши у невеликий «плюс».

Також позитивним є те, що творчі спілки були офіційно повернуті до списку неприбуткових організацій.

Одначе, перспективи 2016 року виглядають вельми загрозливо, адже від НСКУ вимагають сплати земельного податку у повному обсязі. Нині Київрада вирішує, чи можуть творчі спілки, так само як і релігійні організації, мати пільгу зі сплати податку.

Про участь Спілки у молодіжному профорієнтаційному мистецькому фестивалі

Заслужена артистка України, директор Інституту телебачення, кіно і театру Київського міжнародного університету Ніна Ільїна поінформувала Секретаріат про започаткування молодіжного профорієнтаційного мистецького фестивалю, присвяченого театру та кіно. Перше видання фестивалю відбудеться наприкінці березня – у час шкільних канікул.

Ніна Ільїна звернулася до Спілки із проханням підтримати фестиваль і сприяти його проведенню, зокрема, запросила Сергія Тримбача взяти участь у формуванні кінопрограми заходу та провести лекцію для його учасників.

Секретаріат підтримав новоутворений фестиваль.

Про висунення Спілкою кандидатур на премії

Голова Рейтингової комісії НСКУ Сергій Борденюк повідомив Секретаріат про премії, на які Спілка найближчим часом може висувати кандидатури, а саме:

  • Премію імені Фелікса Соболєва за вагомий внесок у розвиток науково-популярного та документального кіномистецтва України;
  • Щорічну премію Державної прикордонної служби України «Смарагдова ліра» за кращі твори літератури і мистецтва про прикордонників (номінація «Кіно»);
  • Премію імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності (за найкращий твір у телевізійній сфері);
  • Державну премію України імені Олександра Довженка.

Організаційний секретар НСКУ Олена Парфенюк поінформувала, що нині тривають перемовини із Міністерством культури щодо його участі в організації Премії імені Фелікса Соболєва. Мінкультури не має коштів на грошовий фонд премії, а тому пропонує Спілці вручати її самостійно.

Говорячи про Премію імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності, Дмитро Томашпольський зазначив, що Спілка має підтримувати телепрограми, які підтримують вітчизняне кіно – «Аргумент-Кіно» Володимира Войтенка на «1+1», «Кіно з Яніною Соколовою» на 5 каналі, «Територію кіно» Сергія Тримбача на каналі «Культура», «Спогади» на «UA:Першому», «Еспресо. Кіно» Ярослава Підгори-Гвяздовського на каналі «Еспресо TV».

Було вирішено поширити інформацію про премії серед членів Спілки, аби вони мали змогу завчасно подати фільми і кандидатури на розгляд Рейтингової комісії.

Також в рамках засідання Секретаріату було вирішено порушити клопотання про відзначення державними нагородами України Ярослава Лупія та Олега Фіалка до 70-річчя, а також розглянуто низку поточних питань з життя Спілки.

Сергій Васильєв