f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Підсумки засідання Секретаріату Правління НСКУ 16 березня 2016 року

17.04.2016

16 березня 2016 року відбулося чергове засідання Секретаріату Правління НСКУ, на якому було розглянуто такі питання:

  • Про роботу VIII пленуму Правління НСКУ.
  • Пропозиції НСКУ щодо змін в складі журі з присудження Мистецької премії «Київ» імені Івана Миколайчука.
  • Пропозиції НСКУ щодо складу Комітету з присудження премії імені Фелікса Соболєва.
  • Про уточнення номінацій премії Національної спілки кінематографістів України найкращим фільмам року.
  • Про прийом до членів Спілки.
  • Про підсумки зустрічі ініціативної групи з приводу діяльності Українського Оскарівського комітету.

Про роботу VIII пленуму Правління НСКУ

Голова НСКУ Сергій Тримбач, голова Одеського відділення НСКУ Ярослав Лупій та голова Координаційної ради відділень і осередків НСКУ Валентина Слобода ознайомили присутніх із тезами власних доповідей на VIII пленумі Правління НСКУ, який відбувся пізніше того ж дня.

Говорячи про поточний стан справ НСКУ і напрямки її роботи, Сергій Тримбач зазначив, що внаслідок істотного зростання податків Спілка опинилася на межі виживання. Коштів, які вона заробляє завдяки діяльності Будинку кіно, тепер не вистачає. У порівнянні з минулим роком податок на землю зріс майже у вісім разів, тож тепер Спілка має сплачувати близько 90 тисяч гривень на місяць.

9 березня голові НСКУ разом із головами інших творчих спілок вдалося поспілкуватися з мером Києва Віталія Кличка на покладанні квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку і ознайомити його із ситуацією. До честі Кличка, він відреагував – майже одразу було скликано нараду під головуванням його заступниці з гуманітарних питань Ганни Старостенко.

На цій зустрічі Сергій Тримбач надав історичну довідку. 1965 року Спілку було зобов’язано придбати квартири для 47 сімей, власним коштом розселивши будинок, на місці якого згодом було – знову ж таки саме коштом Спілки – зведено Будинок кіно. Він зажадав, аби від НСКУ не вимагали сплати земельного податку за максимальними ставками.

Судячи з усього, у цьому питанні із міською владою знайдено порозуміння. Тепер рішення мусять розглянути депутати Київради. І у разі їх позитивного рішення Спілка уникне катастрофічних фінансових проблем.

З-поміж напрямків поточної діяльності Спілки потребує посилення робота із молодими кінематографістами, зазначив Сергій Тримбач. Руслан Батицький, який опікувався нею, склав свої повноваження. Натомість, заслуговує високої оцінки робота із ветеранами (Давиденко Г.І.). Так само усе в порядку із інформаційною діяльністю НСКУ (Войтенко В.М., Васильєв С.С.).

Попри негаразди, добре працював і Будинок кіно. Останніми роками Спілці вдалося відмовитися від здавання в оренду площ під торгівельні ярмарки. У Будинку кіно проходять профільні культурні, мистецькі та освітні події. За підсумками 2015 року вперше за багато літ вдалося виплатити премію працівникам Спілки і Будинку кіно. Одначе, підвищити їм заробітну плату – а вони отримують мінімальну – з огляду на повсякчасне збільшення податкового і тарифного тиску – неможливо.

Ведучи мову про діяльність Одеського відділення НСКУ, Ярослав Лупій відзначив, що відділення проводить творчі зустрічі, фестивалі, прем’єри фільмів, організовує роботу молодіжної секції, а також видає книжки з кінематографії.

Одначе, перешкодою на шляху успішної діяльності постають неузгоджені відносини із Одеською кіностудією. Вона обмежує доступ до Одеського відділення Спілки, розташованого на її території. Це не дозволяє реалізувати багато творчих ініціатив. Через те відділення навіть позивалося до кіностудії до суду, але, зрештою, програло процес.

Нерідко виникають із студією суперечки і щодо музею: попри те, що протягом багатьох літ саме Одеське відділення НСКУ коштом Спілки опікувалось формуванням та збереженням музейного фонду, Одеська кіностудія претендує на нього.

Ярослав Лупій закликав Спілку допомогти знайти порозуміння із керівництвом Одеської кіностудії, зустрівшись із народним депутатом Сергієм Тарутою, аби створити робочі умови для діяльності відділення та втілення його ініціатив.

Також він повідомив, що в зв’язку із творчою роботою певний час не зможе виконувати у обв’язки голови Одеського відділення НСКУ і запропонував призначити тимчасовим виконуючим обов’язки Марину Багрій-Шахматову.

Валентина Слобода розповіла про діяльність осередків Спілки. Їх 15, а фактично – 13, адже осередки у Севастополі та Донецькій області не функціонують. Попри те, що осередки об’єднують лише 100 членів Спілки, вони проводять широку творчу, просвітницьку, методичну та навчальну діяльність у галузі кінематографії.

Члени осередків беруть участь у створенні повнометражних фільмів, організовують творчі вечори, вшанування, відзначення кіноювілеїв, проводять навчально-методичну роботу із молоддю, а також – працюють над вивченням історії кіно власних регіонів (особливо активно таку роботу вели, на жаль, нині покійні Яків Пилипенко та Борис Ревенко, які очолювали Полтавський і Волинський осередки Спілки і уклали кіноархів і музей кіно).

Осередки Спілки беруть участь в організації двох десятків кінофестивалів, які відіграють важливу роль у пропаганді вітчизняної кінотворчості. Вони дають змогу глядачам побачити сучасні українські фільми і переконують їх у тому, що українське кіно є, відзначила Валентина Слобода.

Було запроваджено практику обміну кінопрограмами між регіонами. Осередки співпрацюють із телебаченням (Волинський осередок), бібліотеками та вищими навчальними закладами (Івано-Франківський осередок), організують покази на відкритому повітрі (Дніпропетровський осередок).

Однак нерідко проблеми викликає співпраця із кінотеатрами. Через жорсткі вимоги дистриб’юторів щодо кількості сеансів законтрактованих фільмів поточного прокату, кінотеатри не мають можливості надавати осередкам зали для показів українського кіно – попри власне бажання та запит аудиторії.

Водночас, активніше мають працювати голови тих осередків Спілки, які є керівниками кінопрокатних організацій власних регіонів (у Вінниці, Чернівцях, Херсоні), наголосила Валентина Слобода.

Пропозиції НСКУ щодо змін в складі журі з присудження Мистецької премії «Київ» імені Івана Миколайчука

Заслухавши інформацію Сергія Тримбача, Секретаріат Правління НСКУ ухвалив внести такі пропозиції щодо складу журі Мистецької премії «Київ» імені Івана Миколайчука:

  • Тримбач Сергій, кінознавець – голова журі,
  • Балаян Роман, кінорежисер,
  • Войтенко Володимир, кінознавець,
  • Кадочнікова Лариса, актриса,
  • Лемєшева Людмила, кінокритик,
  • Ткаченко Тарас, кінорежисер,
  • Пашкова Ольга, кінознавець.

Почесним членом журі премії запропонували призначити актрису Марію Миколайчук.

Зазначимо, що Мистецьку премію «Київ» засновано Київською міською державною адміністрацією спільно із Координаційною радою національних творчих спілок України.

Пропозиції НСКУ щодо складу Комітету з присудження премії імені Фелікса Соболєва

Сергій Тримбач поінформував секретарів Правління НСКУ, що три роки тому Міністерство культури України відмовилося фінансувати премію імені Фелікса Соболєва. Одначе Спілка прагне зберегти її, із надією, що в майбутньому Мінкультури змінить своє рішення.

Для присудження премії імені Фелікса Соболєва цього року є майже все необхідне. Зокрема, уже заготовлені відповідні дипломи і медалі. Бракує лише грошової премії, бодай невеликої.

За підсумками обговорення, Секретаріат Правління НСКУ ухвалив внести такі пропозиції щодо складу Комітету з присудження премії імені Фелікса Соболєва:

  • Олендер Віктор, кінорежисер,
  • Васянович Валентин, кінорежисер, продюсер,
  • Коваль Олександр, кінорежисер, кінооператор,
  • Мандрич Микола, кінооператор,
  • Соболєва Нелла, монтажер,
  • Тімлін Едуард, кінооператор,
  • Ширман Роман, кінорежисер,
  • Шкурін Віктор, кінорежисер,
  • Буковський Сергій, кінорежисер,
  • Завгородня Олена, редактор,
  • Тихий Володимир, кінорежисер,
  • Зубавіна Ірина, кінознавець,
  • Жолдак Богдан, кінодраматург.

Про уточнення номінацій премії Національної спілки кінематографістів України найкращим фільмам року

Заступник голови Спілки із творчих питань Роман Ширман запропонував уточнити номінації третьої щорічної Премії Національної спілки кінематографістів України за найкращі здобутки українських кінематографістів 2015 року, яку буде вручено наприкінці ХLII сезону Будинку кіно.

Попередньо було визначено, що премію вручатимуть у таких номінаціях:

  • Найкращий фільм.
  • Найкращий ігровий фільм.
  • Найкращий неігровий фільм.
  • Найкращий фільм-дебют.
  • Найкращий анімаційний фільм.

Зважаючи на досвід минулих років, коли одну стрічку визнавали найкращою одразу у двох номінаціях – «Найкращому фільму» і «Найкращому ігровому фільму» (такими були «Хайтарма» Ахтема Сеїтаблаєва та «Плем’я» Мирослава Слабошпицького), а також той факт, що короткометражним стрічкам важко змагатися із повнометражними фільмами, Роман Ширман запропонував замість номінації «Найкращий фільм» запровадити номінацію «Найкращий короткометражний фільм».

Секретаріат Правління НСКУ підтримав його пропозицію. Було встановлено, що тривалість короткометражного фільму не повинна перевищувати 50 хвилин. Зазначимо, що цього року на здобуття Премії НСКУ найкращим фільмам року було подано 14 короткометражних робіт.

Крім того, Секретаріат Правління НСКУ вирішив запровадити Спеціальну премію імені Олександра Довженка за внесок в кінематограф. Її вручатимуть за кар’єрні здобутки в українському та світовому кіно. Лауреата визначатиме Секретаріат Правління НСКУ.

Про прийом до членів Спілки

Голова Приймальної комісії НСКУ Олесь Янчук повідомив, що за підсумками обговорення та голосування Комісія рекомендує прийняти до членів Спілки таких кінематографістів:

  • Богуна Андрія, режисера, оператора, монтажера,
  • Курбангалієва Фаріта, кіносценариста,
  • Гонтаренка Дмитра, телеоператора,
  • Еркенова Хусейна, кінорежисера,
  • Горевалова Сергія, кіножурналіста,
  • Старікова Максима, режисера, оператора,
  • Лінартовича Костянтина, актора.

Секретаріат Правління НСКУ затвердив це рішення.

Олесь Янчук зазначив, що Приймальна комісія НСКУ надзвичайно ретельно вивчає та обговорює кожне подання і творчі роботи кандидатів. Відтак, виступив із пропозицією, щоб на одному засіданні Комісії розглядали не більше десяти заяв.

Про підсумки зустрічі ініціативної групи з приводу діяльності Українського Оскарівського комітету

Сергій Тримбач поінформував секретарів Правління НСКУ про зустріч ініціативної групи з приводу діяльності Українського Оскарівського комітету, що відбулася у Державному агентстві України з питань кіно 12 березня 2016 року. У зустрічі взяли участь представники НСКУ, Асоціації продюсерів України і Держкіно.

На зустрічі було схвалено принципи формування Українського Оскарівського комітету, розроблені Спілкою, визнано чинним персональний склад комітету, укладений у травні 2015 року, і вирішено передати Асоціації продюсерів України повноваження щодо технічного забезпечення його роботи.

Також із метою розв’язання спірних питань діяльності Українського Оскарівського комітету та недопущення у майбутньому в його роботі конфлікту інтересів, було вирішено розробити меморандум між НСКУ та Асоціацією продюсерів України щодо регламенту роботи Українського Оскарівського комітету та започаткувати відкритий конкурс на посаду секретаря Комітету.

Секретаріат Правління НСКУ підтримав такі рішення.

Також на засіданні було розглянуто низку поточних питань з життя Спілки.

Сергій Васильєв