f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Про переформатування Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів

27.04.2016

25 квітня 2016 року відбулося чергове засідання Секретаріату Правління НСКУ, в рамках якого було розглянуто питання «Про переформатування Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів».

Нагадаємо, що 19 квітня голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко повідомив у Фейсбуці про своє рішення припинити повноваження Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів через власну незгоду із рішенням комісії дозволити демонстрування телесеріалу «Не зарікайся», який виходить на телеканалі «Україна». Відповідне рішення члени комісії прийняли напередодні на власному засіданні.

Зокрема, у своєму дописі пан Іллєнко зазначив таке: «Позитивне рішення експертів щодо можливості показу цього серіалу стало для мене неприємною несподіванкою і я не можу з ним погодитися. Саме тому, враховуючи надзвичайний суспільний резонанс з цього приводу, я вважаю потрібним припинити повноваження нинішнього складу комісії і сформувати новий її склад. Сьогодні основним завданням цієї комісії є захист інформаційного простору України, отже серед її членів мають бути фахівці, що зможуть чітко, послідовно і професійно таку функцію виконувати виходячи із патріотичних позицій».

Далі голова Держкіно навів поіменний результат експертних оцінок щодо наявності у телесеріалі «Не зарікайся» ознак порушення статті 15 Закону України «Про кінематографію».

Голова НСКУ Сергій Тримбач повідомив, що розгляд питання Секретаріатом Правління НСКУ було ініційовано членами Спілки, що входили до складу Експертної комісії – Оксаною Волошенюк, Людмилою Новіковою, Ольгою Пашковою, Людмилою Серебреніковою, Сергієм Васильєвим, Георгієм Черковим, Олексієм Першком і Аліком Шпилюком.

У своєму зверненні до голови НСКУ вони зазначили, що вважають висловлювання Пилипа Іллєнка на їх адресу безпрецедентними за порушенням етики ділового спілкування і норм поведінки державного службовця першого рангу, адже фактично голова Держкіно звинуватив ту частину чинного складу Експертної комісії, яка відмовилась без законних підстав відкликати прокатне посвідчення серіалу «Не зарікайся», у відсутності фаховості й патріотизму.

Крім того, оприлюднення у Фейсбук – у тому ж дописі – поіменного списку голосування спровокувало кампанію огульних звинувачень і погроз проти експертів очолюваної паном Іллєнком Експертної комісії, які проголосували за збереження чинності прокатного посвідчення серіалу «Не зарікайся», на сторінках соціальних мереж.

Згідно Статуту НСКУ її метою є захист творчо-професійних, авторських і соціальних прав членів Спілки, тож експерти – члени НСКУ звернулися до Секретаріату Правління Спілки, аби було розглянуто ситуацію, що склалася, та захищено професійну репутацію членів НСКУ.

На засіданні Секретаріату Правління НСКУ були присутні голови Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, а також члени Експертної комісії – члени НСКУ Людмила Новікова та Оксана Волошенюк.

Пилип Іллєнко зазначив, що свою думку щодо серіалу «Не зарікайся» він озвучив. Вона не змінилася, тож він не має бажання обговорювати сам серіал, який, зрештою, Держкіно, керуючись рішенням Експертної комісії, не заборонило.

Натомість предметом обговорення має стати саме функціонування Експертної комісії. Адже її рішення дозволити трансляцію серіалу «Не зарікайся» викликало збурення і навіть розкол у суспільстві. А це, у свою чергу, поставило під загрозу діяльність комісії у майбутньому. Вона втратила кредит довіри. І тепер кожне наступне її рішення будуть піддавати сумніву.

Оскільки Експертна комісія формується саме рішенням голови Держкіно, Пилип Іллєнко вирішив провести ротацію її складу. Цей склад, зазначив Пилип Іллєнко, давно не змінювався. Зокрема, розмір Експертної комісії за останні роки істотно скоротився. Багато хто вийшов із її складу. Наприклад, Валентин Васянович і Володимир Войтенко.

Нині оголошено формування нового складу Експертної комісії. І члени комісії попереднього скликання цілком можуть знову потрапити туди.

Пилип Іллєнко окремо наголосив на тому, що у нього немає претензій до членів Експертної комісії. Але він бачить необхідність змінити цей орган, визначивши чіткі принципи роботи комісії. Слід встановити, де закінчується свобода творчості та починається колабораціонізм із ворогом, адже (попри те, що її не оголошено) у країні йде війна.

Без такого окреслення принципів діяльності подальша робота Експертної комісії буде неможлива, зазначив голова Держкіно. Він закликав усіх подавати кандидатури до її нового складу. А також запропонував, аби за участі Спілки було створено дискусійний майданчик, в рамках якого можна буде встановити, де проходить та червона лінія, якої має дотримуватися нова Експертна комісія.

Позицію експертів розформованої комісії – членів НСКУ виклала Оксана Волошенюк.

Вона зазначила, що в тому, яким саме чином Пилип Іллєнко повідомив про припинення повноважень Експертної комісії, пов’язавши своє рішення із незгодою із рішенням конкретних названих експертів, вбачається порушення низки Правил етичної поведінки державного службовця, які були нещодавно затверджені постановою Кабінету Міністрів України. Зокрема, щодо політичної нейтральності, прозорості та підзвітності, поваги до гідності інших осіб, ввічливості та дотримання високої культури спілкування, доброзичливості та запобігання виникненню конфліктів у стосунках із громадянами.

Одначе, цьому питанню оцінку мають давати відповідні державні структури. Натомість, члени комісії жодним чином не прагнуть конфлікту. Їм йдеться у першу чергу про те, щоб в оцінці експертів послуговувалися суто фаховими критеріями, зважали на їх освіту, професійні зусилля, інтелектуальний капітал, власне, ту професійну діяльність, якою вони займаються все своє життя.

Для прикладу Оксана Волошенюк розповіла про свою роботу, обгрунтувавши чому вона – експерт у сфері, за яку відповідальна комісія. Останні сім років як науковець і автор навчальних підручників і програм вона займалася декодуванням пропаганди. За її редакцією та авторством було видано перший в Україні посібник для шкіл «Медіаграмотність на уроках суспільних дисциплін», рекомендований Міністерством освіти і науки України. У ньому навчають декодувати радянську та російську пропаганду.

При тому як експерт вона ніколи не приховувала свою позицію: виступала за заборону багатьох російських серіалів і публічно пояснила власне рішення дозволити розповсюдження та демонстрування серіалу «Не зарікайся» як такого, що не порушує українського законодавства, і в той же час привернула увагу до його низької художньої якості, «перш за все через спробу подати художню реальність, яка дегуманізує глядача, власне, ракурсом показу дійсності. Але це майже типова ситуація «серіалістики» на українському телеекрані». До речі, це відбулося в день засідання комісії.

Одначе, як наголосила Оксана Волошенюк, внаслідок допису Пилипа Іллєнка постраждала її професійна репутація. Адже голова Держкіно оприлюднив лише фамілії експертів і їхні оцінки серіалу «Не зарікайся», не вказавши, фактично, про експертів нічого іншого. Лише зазначив, що замість них треба набрати фахівців, що виконуватимуть свою діяльність із патріотичних позицій.

Від імені експертів – членів НСКУ Оксана Волошенюк закликала забезпечити відкрите, прозоре та публічне обговорення складу наступної Експертної комісії та вимагати того, аби в основу її діяльності були покладені саме фахові критерії.

Володимир Тихий назвав ситуацію, що виникла навколо розформування Експертної комісії, ідіотською. Адже, по суті, від експертів вимагають виконувати функції для Експертної комісії цілком невластиві – ті, які не виконують ані Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, ані Міністерство інформаційної політики, ані інші органи державної влади, прямо відповідальні за інформаційну безпеку.

Не можна відкидати того, що в суспільстві існує обурення телеканалами, наголосив Володимир Тихий. І воно – через тривалу бездіяльність відповідальних за ідеологічну безпеку держави структур – буде лише наростати. Узимку 2013–2014 років загальнонаціональні мовники відіграли вагому роль в демонізації Революції гідності, що зрештою вилилося в криваві розстріли на Майдані. На власниках тих телеканалів також лежить відповідальність за те, що відбувається на Сході України.

Але ж Нацрада з того приводу нічого робити не може і не хоче. Так само й інші органи. Наприклад, Адміністрація Президента України і Служба безпеки України, коли йшлося про документальний фільм «Бранці» (роботу Володимира Тихого, що розслідує розстріл Майдану 20 лютого. – С.В.), намагалися вплинути на вихід стрічки у прокат. Одначе, діяльність телеканалів вони своєю увагою обходять.

По суті, тут йдеться не так про конкретний серіал «Не зарікайся», а про те, що нікого з телеканалів – у тому числі канал «Україна» – покарано не було. І публічне обговорення ситуації необхідно перевести саме на проблему бездіяльності інших органів влади, наголосив Володимир Тихий. Мистецтвознавча експертиза – це надто тонкий інструмент для тих завдань, які постали нині. Це все одно, що скальпелем відкручувати гайки. Двоє відкрутиш, а далі скальпель зламається, і буде багато крові. І зміна персонального складу комісії тут не допоможе.

Це підтвердила і Людмила Новікова. Із такими самими звинуваченнями, які нині лунають на адресу експертів, стикатиметься і нова Експертна комісія, що діятиме відповідно до чинного законодавства, оскільки від неї вимагають більшого, ніж передбачено законом.

Секретарі Правління НСКУ зазначили, що необхідно відвести вогонь від експертів, яких звинувачено безпідставно. Суспільне сприйняття ситуації вийшло дуже спрощеним. Члени Спілки, що брали участь в роботі Експертної комісії, є порядними патріотичними людьми. І вони відчувають себе ображеними як професіонали.

Відповідаючи на таке, Пилип Іллєнко наголосив, що він ніколи не казав, що експерти погано виконували свою роботу. Жодних претензій до них у нього немає. Є лише незгода із колективним рішенням Експертної комісії.

Він повторив, що комісію було розформовано у відповідь на вибух у суспільстві та збурення у медіа, яких раніше не було. Показ 66-ої серії телесеріалу «Не зарікайся» та рішення Експертної комісії з її приводу з інтервалом у чотири дні дало реакцію, схожу на суміш сірчаної кислоти із водою, зазначив голова Держкіно. Тепер необхідно випрацювати чіткі принципи діяльності Експертної комісії та налагодити її роботу, щоб перемогти російські пропаганду.

Пилип Іллєнко особливо наголосив на тому, що ніщо в його діях жодним чином не вказувало, що він сумнівається у порядності, чесності, незаангажованості та професіоналізмі експертів. А у своєму дописі у Фейсбуці прізвища експертів він згадав лише в контексті інформування про публічне засідання Експертної комісії з приводу серіалу «Не зарікайся».

Інформація про результати голосування не відноситься до обмеженої, відомство завжди надає її за відповідним запитом. Але те, що вона викликала такі емоції, лише підтверджує, що рішення Експертної комісії привернуло до себе увагу всієї країни, наголосив голова Держкіно.

На це Оксана Волошенюк відповіла, що питання не лише в тому, що інформацію про персональне голосування було відкрито. Того ж дня вона сама опублікувала статтю, в якій пояснила своє рішення. Просто консультативно-дорадча група – Експертна комісія – не може бути заслоном на шляху російської пропаганди, як того вимагають. Йдеться про конструктивний рівень існування держави в стані інформаційної безпеки. Саме він у першу чергу потребує вдосконалення.

Пилип Іллєнко погодився із цим, зазначивши, що насправді саме до цього всіх і закликав. Але це пов’язано із змінами системи значно глибшими, ніж це залежить від Держкіно.

Секретарі Правління НСКУ висловили пропозицію, аби пан Іллєнко уточнив свою оцінку діяльності експертів публічно, щоб зняти атаки на них і їхні голослівні звинувачення.

На те Пилип Іллєнко зазначив, що такого спеціального оголошення робити не планує. Адже він вже його зробив. Голова Держкіно постійно дає коментарі, в яких зазначає, що не має претензій до фаховості експертів комісії. Одначе, за його словами, телеканали не публікують ці інтерв’ю. А там, де він виступає у прямому ефірі, – все це звучить. І аудиторія таких виступів значно більша за його Фейсбук.

З огляду на щільний робочий графік, Пилип Іллєнко залишив засідання до завершення розгляду питання.

Заступник голови Спілки із творчих питань Роман Ширман наголосив, що Спілка має захистити наших колег, членів НСКУ. Їх добре ім’я розбито, їх зображують заледве не прихильниками сепаратистів. Але ж нам вони добре відомі – й ні в кого не виникає жодних сумнівів у їх фаховості та громадянській позиції.

Зрештою, вони не тримали «копанки» в Луганській області, не мали справи із «вишками Бойка», не кликали сепаратистів… Всі ті мерзотники, які виконували це, нині сидять у Верховній Раді, командують нашим життям, виступають щодня по телевізору або ж володіють телеканалами. І прекрасно себе почувають.

А наші колеги, які оцінювали фільми, після розгону Експертної комісії були звинувачені у відсутності патріотизму і нелюбові до батьківщини. Вони потребують захисту. І Секретаріат Правління НСКУ має виступити на їх підтримку. Тому що нападати на них – неправильно. Вони є фахівцями, що відповідально виконували свою роботу.

Секретарі Правління НСКУ зазначили, що мова має йти не так про Експертну комісію, як про бездіяльність держави із захисту інформаційного простору загалом, винними в якій тепер виставили експертів. Необхідно вимагати від влади активних дій із забезпечення інформаційної безпеки. Було вирішено підготувати з цього приводу відповідне звернення.

Також Секретаріат Правління НСКУ висловив підтримку членам НСКУ Оксані Волошенюк, Людмилі Новіковій, Ользі Пашковій, Людмилі Серебреніковій, Сергію Васильєву, Георгію Черкову, Олексію Першку та Аліку Шпилюку, які брали участь у роботі Експертної комісії, та рекомендував їх до нового складу Експертної комісії, який нині формує Держкіно.

Сергій Васильєв