f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Українське кіно на 78-му МКФ UNICA

02.09.2016

З 19 по 26 серпня 2016 року в румунському місті Сучава відбувся 78-ий Міжнародний кінофестиваль UNICA.

Фестиваль щорічно проводить Міжнародний союз непрофесійних кінематографістів UNICA під егідою ЮНЕСКО, що об’єднує федерації кіноаматорів та молодих кінематографістів з 35 країн світу. Окрім країн Європи офіційними членами цього союзу є також кіноаматори з Тунісу, Аргентини і Південної Кореї.

Українську програму фільмів на фестивалі представляла громадська організація «Фестиваль Кінокімерія» і її голова правління, директор фестивалю «Кінокімерія», член НСКУ Євген Максимов – офіційний член UNICA від України.

На фестивалі було представлено 121 фільм з 24 країн: 13 фільмів молодих професійних кінематографістів, 22 фільми молодих кіноаматорів віком до 18 років, решту фільмів представляли доросліші кіноаматори.

Вперше на 78-му Міжнародному фестивалі UNICA було започатковано Школу молодих кіноаматорів (Young People Workshop). Її учасниками були молоді люди віком до 19 років: по одному кіноаматору з 20 країн Європи, у тому числі з України.

Достойно представив Україну у цій кіношколі Антон Яковенко з Черкас. За результатами виконання завдань зі створення під час фестивалю сюжетів з обраних аматорами тем (офіційне відкриття фестивалю, інтерв’ю з представниками Комітету UNICA та кіноаматорами країн-учасниць, події фестивалю тощо) він отримав кубок фестивалю за режисуру сюжету «Цікаві обличчя», з чим його і вітаємо та зичимо йому творчих успіхів.

На 78-ий МКФ UNICA Україна представила 6 фільмів: 3 – молодих кіноаматорів, 1 – молодих професійних авторів, 2 – кіноаматорів старшого віку. Кількість фільмів залежить від їх хронометражу, бо кожній країні для показу надають 60 хвилин екранного часу (за мінусом 2-х хвилин після кожного фільму на обговорення членами журі фестивалю).

Вперше в журі фестивалю брав участь представник від Українигенеральний директор Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко.

З 6 фільмів, представлених в українській програмі, 4 фільми були відзначені нагородами.

Почесний диплом (Diploma of Honour) отримали:

  • фільм «Постріл», автор Андрій Богун (проект «Летающий цветок» с. Мала Олександрівка Херсонської області);
  • фільм «Сліди на піску», автори Олександра Матіяш та Поліна Корнюшенко (дитячо-юнацький кіноцентр «Веснянка», м. Дніпропетровськ).

Бронзову медаль (Bronze Medal) отримали:

  • фільм «Чужі близькі», автор Сергій Анашкін (м. Одеса);
  • фільм «Дякую, мамо!», автори Олександр Корєшков, Марія Щербак (Ukrainian Cinema Village, м. Київ).

Щиро вітаємо авторів фільмів із цими заслуженими нагородами!

Також у програмі 78-го МКФ UNICA традиційно змагалися фільми у номінації «Однохвилинні фільми». Тут було представлено 26 фільмів з 18 країн, у тому числі з України.

Номінація цікава тим, що окреме журі з представлених фільмів відбирає конкурсну програму з 16 фільмів. Потім жеребкуванням обирають 8 пар фільмів, які змагаються між собою. Це завершується вибором 3-х найкращих фільмів, які ділять між собою 1, 2 та 3 місця. При цьому вибір своїм голосуванням здійснюють учасники фестивалю.

Український однохвилинний фільм «Я покажу тобі кіно», автори Віктор Бикодир, Ігор Воронін (м. Херсон), у цьому захоплюючому змаганні посів 3 місце. Авторам сердечне вітання з перемогою!

78-ий МКФ UNICA завершився передаванням естафети від міста Сучава (Румунія) місту Дортмунд (Німеччина), в якому з 5 по 12 серпня 2017 року відбудеться черговий 79-ий МКФ UNICA. escortmodels.co.nz

Програму фільмів для представлення їх від України на 79-му МКФ UNICA у Дортмунді буде сформовано з найкращих фільмів XI Міжнародного кінофестивалю «Кінокімерія», що відбудеться з 22 по 25 вересня 2016 року в Скадовську (Херсонська область).

Голова Комісії НСКУ зі сприяння кіноаматорству в Україні
Юрій Ріпенко