f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

15 січня, п’ятниця, Синій зал

15.01.2016

Ніна Антонова та Анатолій Буковський 

«ЗГАДУЮ З НІЖНІСТЮ...»

Творчий вечір заслуженої артистки України НІНИ АНТОНОВОЇ

Ніна Антонова закінчила легендарне театральне училище імені Щукіна у Москві, працювала на «Ленфільмі», з 1963-го – на кіностудії імені Олександра Довженка.

Перша кінороль й одразу головна – піонервожата Натка у фільмі «Військова таємниця» Мечислави Маєвської, на Ялтинській кіностудії. Далі її було запрошено в «Поему про море» самого Олександра Довженка (фільм знімала вже Юлія Солнцева), на невеличку, щоправда, роль.

Так само епізодичною була її участь у фільмі «За двома зайцями» (1961) Віктора Іванова. На той час Антонова вже була дружиною режисера Анатолія Буковського і мамою майбутнього режисера Сергія, так само Буковського.

Актрисі добре вдавалися ролі ліричного плану, з легкою романтичною підсвіткою. Її героїні на диво легкі, юні, дивовижно жіночні («Серед добрих людей», «Сумка, повна сердець», «Бур’ян» та ін.).

Наприкінці 1960-х подією стала 4-серійна телевізійна стрічка Анатолія Буковського «Варчина земля», з Антоновою в головній ролі.

Потому буде ще чимало ролей, уже доросліших, з різкішою пластикою, одначе ж завжди на диво точною і психологічно вивіреною – у «Володчиному житті» Анатолія Буковського, «Зеленому вогні кози» Анатолія Матешка чи «Розпаді» Михайла Бєлікова, де вона безпощадно рельєфно зіграла організаторку евакуації чорнобильців під час катастрофи.

В останні роки у Ніни Василівни – таке враження – ніби одкрилось друге дихання: її наввипередки запрошують в телесеріали («Територія краси», «Здрастуй, мамо», «Нюхач» та багато ін.). Вона упізнавана, вона – як і в колишні часи – пластична, передусім у легкості розвороту соціально мотивованих жіночих характерів. Що казати, талант завжди є головною новиною і головною дійовою особою життя – на екрані і поза ним.

Син, Сергій Буковський, знімає документальний фільм про матір. Сподіваюсь, встигне закінчити до творчого вечора у Будинку кіно (призначено на 15 січня), на якому кінематографісти відзначать одразу два ювілеї – Ніни Антонової та Анатолія Буковського, 90-ліття якого трапилось зовсім недавно, у листопаді.

Сергій Тримбач

Початок о 18 годині