f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Як митці допомагають відбудувати «Жовтень»

31.03.2015

28 березня рок-гурти Black Balloon, YouCrane, Without Limits, Sweetlo та Marija Cheba «запалили» «Арт-клуб 44», аби зібрати кошти на відбудову спаленого кінотеатру «Жовтень». «Студвей» відвідав концерт молодих українських виконавців.

Влад Красінський, «Студвей»

Знищений вандалами минулої осені культовий кінотеатр «Жовтень» київська влада обіцяє відновити до 25 жовтня цього року. Проте активісти пояснюють, що міська адміністрація відбудує тільки стіни та дах, можливо, поставить крісла. Але витрати на кіноапаратуру в бюджеті реконструкції не передбачені. Тож небайдужі об’єднуються під хештегом #SaveZhovten, аби допомогти улюбленому кінотеатру вижити.

Ініціатива «Врятуй Жовтень» з’явилася у Facebook 29 жовтня, в ніч підпалу. Через 2 дні на велелюдному мітингу під стінами КМДА активісти домоглися обіцянки міської влади відбудувати кінотеатр. Уже тоді мер Києва Віталій Кличко пояснив, що бюджетних коштів не вистачить, тому громаді доведеться «скинутися» на відновлення будівлі. Сам Кличко віддав у новостворений благодійний фонд «Відновимо разом» 10 000 грн. До речі, спершу це було єдине фінансове надходження.

Однією з ідей для збору грошей стала організація благодійних концертів і кінопоказів.

«Уперше подібний захід відбувся 13 лютого в Mezzanine. Тоді ми вирішили, що такі концерти потрібно робити ледь не щомісяця», – розповідає організатор ГО «Врятуй Жовтень» Сергій Щелкунов.

Він згадує, що в пошуках нового майданчика для заходу їм пощастило знайти Богдана Буткевича – журналіста та лідера гурту Sweetlo. Музикант допоміг із організацією концерту та його піаром. До речі, всі гроші за вхід (вартість квитка – 50 грн.) клуб «44» передав до фонду відновлення кінотеатру.

Поскаженіти під андеграунд-рок і підтримати найстаріший київський ілюзіон прийшла рівно 121 людина. Невеликий підвальний клуб був ущент заповнений поціновувачами шалених драм-партій і басових «соляків».

Так фонд поповнився на 6 050 грн., плюс гроші зі скриньки для збору пожертв, яку відкриють пізніше. Уся фінансова звітність у відкритому вигляді оновлюється у Facebook-спільноті «Врятуй Жовтень».

Буткевич розповідає, що в рамках краудфандингу «на Жовтень» постійно проводяться аукціони, зустрічі кіноклубу й музичні виступи:

«Ми подумали, що треба всі мистецтва об’єднувати навколо таких важливих речей. Запросили молоді команди, які, на мій погляд, є майбутнім української музики».

Лідер гурту Sweetlo зізнається, що основна мета заходу не зібрати кошти (адже 1 кінопроектор коштує €65 000), а створити інформаційний привід. Після останніх ефірів у ЗМІ до активістів почали звертатися іноземні громадські організації та меценати із пропозиціями допомогти.

Богдан Буткевич постійно чує закиди у свій бік, мовляв, «у країні війна, а ви збираєте гроші на кінотеатр».

«Важливою складовою цього конфлікту є культурна війна. «Жовтень» – це один із символів незалежного альтернативного мистецтва. Якби таких «Жовтнів» було багато, то у нас, можливо, не було би війни».

Влад Красінський, «Студвей», 31 березня 2015 року