f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

У Черкасах зніматимуть фільм «Північна рапсодія»

22.02.2016

У Черкасах зніматимуть артхаусний короткометражний фільм "Північна рапсодія", з якого у майбутньому вийде повний метр, повідомляє видання vikka.ua.

Стрічку зніматиме кінорежисер родом з Черкас Теа Марті. Сюжет "Північної рапсодії" розгортається навколо дівчини-фотографа, яка після зґвалтування звертається із заявою до міліції, але там ніхто не переймається її проблемами, коли у країні йде війна.

Як розповіла фільммейкер, організувати зйомки у Черкасах важко у зв’язку із браком необхідної технічної бази, тому звертатиметься за допомогою в Київ, але у великий метр обов’язково увійдуть Черкаси й область. Прем’єра фільму запланована на 2017 рік.

У 2008 році, будучи студенткою Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка, Теа Марті відзняла свій перший короткометражний фільм "Щаслива нація", який пізніше отримав нагороду Istituto Luce Cinecittà у Римі.

Рік потому дівчина переїхала до Риму, де навчалася в університеті за спеціальністю "Кіно і телебачення та мультимедійне виробництво". Зараз живе і працює в Європі, однак має проекти й в Україні. "Північна рапсодія" – один із них.

За сюжетом головна героїня Майя – фотограф, знімає репортаж про "магічні місця" Києва для місцевого дослідницького видання. Однак насправді ці місця – це всього лише спустошені пагорби серед міста, де все, що залишилося від давніх переказів, є примарним відбитком у пам’яті народу.

Під час зйомки з Майєю трапляється нещасний випадок – її ґвалтують, а невдовзі вона дізнається, що вагітна. У міліції дівчині нічим не допомагають, тому рішення як жити далі – за нею.

"Образ Майї – це архетип української нації, яку розривають внутрішні та зовнішні суперечності, поки її діти залишені напризволяще. Містичні сцени фільму покликані об’єктивізувати, художньо виразити внутрішній стан жінки під час небажаної вагітності внаслідок зґвалтування, і це якраз і є метафоричним відображенням українського сьогодення, де головна героїня – це українська земля, жертва насилля, мовчання та відчаю", – розповідає Теа Марті.

"Ця ідея полягає у пожертвуванні старих уявлень і переконань заради створення нового світу – у містеріальному акті настільки ж жорсткому, наскільки необхідному. Цей містеріальний акт і повинен стати фундаментом українського собору, закладеним для наступних поколінь наших нащадків", – пояснює режисерка.

Восени в Черкасах відзняли трейлер до фільму, для якого були обрані упізнавані черкаські локації – Сосновий бір та покинутий будинок культури в Дахнівці. На думку режисера, саме ці місця гарно відображають настрій фільму, створюючи певну магічну атмосферу.

"У Соснівці ми знімали на світанку, вся галявина була оповита серпанком туману – вийшли дуже поетичні кадри минулого землі русичів. У Дахнівці знімалася сучасна частина фільму, де Майя оглядає величну будівлю, що лежить у руїнах – отаку собі спадщину несподіваної незалежності", – ділиться враженнями Теа Марті.

У мережі відео з’явиться на початку березня на офіційній сторінці фільму у Facebook.

Фільммейкер вважає, що близькість столиці негативно впливає на розвиток кінематографу в Черкасах. Через відсутність технічної бази та брак фахівців більшість надає перевагу зйомкам в Києві. Проте Теа Марті вірить, що здатна реалізувати свій творчий задум саме в рідному місті.

vikka.ua, 11 лютого 2016 року