f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Російського актора Яна Цапника внесено до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України

06.01.2017

30 грудня 2016 року Міністерство культури України внесло російського актора Яна Цапника до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України.

Відповідний наказ №1275 про доповнення (оновлення) Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, було прийнято міністерством на підставі звернення Служби безпеки України.

Того ж дня рішення було оприлюднено на офіційному сайті Міністерства культури.

Відтак, відповідно до чинного законодавства щодо захисту вітчизняного інформаційного телерадіопростору, під автоматичну заборону демонстрування, трансляції та розповсюдження в Україні підпали усі аудіовізуальні твори (фільми і неінформаційні передачі) за участі Яна Цапника.

Російський актор, що від початку 2000-их чимало працював в Україні, знявся у головній ролі у новорічному «вогнику» телеканалу «Інтер» «Залишаємося зимувати», ефір якого було заплановано на новорічну ніч 31 грудня 2016 року.

Такий вибір телеканалом виконавця головної ролі викликав неприйняття, адже у 2014-му Ян Цапник зіграв у російському пропагандистському фільмі Павла Ігнатова «Воєнний кореспондент», знятому телеканалом НТВ, роль «ополченця» з так званої ДНР із позивним «Майор» (на фото кадр із фільму). У російській стрічці це був позитивний персонаж. Про таке, зокрема, написало видання «Детектор медіа».

19 грудня 2016 року, реагуючи на запити громадськості, голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко звернувся до Служби безпеки України із приводу Яна Цапника із проханням перевірити інформацію щодо загрози національній та інформаційній безпеці України, яку той може становити.

29 грудня 2016 року Служба безпеки України повідомила Юрія Артеменка про те, що за результатами перевірки винесла постанову про заборону в’їзду Яну Цапнику в Україну терміном на п’ять років і поінформувала Міністерство культури України – для внесення Яна Цапника до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Після внесення російського актора до вказаного Переліку телеканал «Інтер» вирізав зі свого новорічного «вогника» «Залишаємося зимувати» сцени із Яном Цапником. Власне, усю акторську сюжетну лінію: програма вийшла в ефір у скороченій версії – лише концертній.

Звичайно, наслідки внесення Яна Цапника до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, не обмежуються передноворічними проблемами «вогнику» телеканалу «Інтер». Адже під заборону підпадає уся фільмографія актора – в тому числі й українські фільми за його участю.

Зокрема, відтепер в Україні фактично заборонено багатосерійний телевізійний фільм одного із провідних українських кінорежисерів В’ячеслава Криштофовича «Саквояж зі світлим майбутнім» (2006, Україна, Росія), в якому Ян Цапник зіграв головну роль, телефільм українського режисера Володимира Жилка «Роман вихідного дня» (2008, Україна) та низку інших робіт.

Проблеми внаслідок включення Яна Цапника до Переліку осіб, які створюють загрозу національні безпеці, очікують і на 12-серійний фільм «Коротке слово ні», над яким нині працюють кінокомпанія Film.UA спільно з Intra Communications Inc. Російський актор виконав у ньому одну із ролей. На сторінці стрічки на сайті Film.UA його заявлено третім, одразу після акторів Дмитра Белякіна та Марини Митрофанової, що зіграли головних героїв

29 грудня 2016 року пресова-служба Film.UA поширила інформацію про те, що основні зйомки фільму було завершено. Робота над стрічкою тривала 77 змін. Прем’єра фільму мала відбутися у 2017-му на телеканалі «Україна». Тепер, вочевидь, аби так сталося і фільм отримав прокатне посвідчення, необхідно буде переробити сюжетну лінію, пов’язану із персонажем, якого грав Ян Цапник, або ж перезняти епізоди за участі іншого актора.

Водночас, питання чому Служба безпеки України, реагуючи на запит про загрозу інформаційній безпеці України з боку Яна Цапника, що її пов’язано із його участю у пропагандистській російській стрічці «Військовий кореспондент», не спрямувала до Міністерства культури України подання про включення до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, крім нього також і режисера «Військового кореспондента» Павла Ігнатова (вочевидь, активнішого учасника інформаційної війни проти України), лишається без відповіді.

Сергій Васильєв