f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Від «Сезона диявола» до «Острова собак»

14.02.2018

Берлінський фестиваль або Берлінале належить до категорії «А» і за авторитетом серед кінофорумів світу поступається лише Каннам.

Президентом головного журі цього року є режисер Том Тиквер («Біжи, Лола, біжи», «Хмарний атлас»). Почесний «Золотий ведмідь» за внесок в кінематограф дістанеться Віллему Дефо — власникові номінації на «Оскар»-2018.

В основному конкурсі — понад 20 фільмів. Найбільшу увагу привернуть «Не хвилюйся, далеко він пішки не піде» культового американського режисера Гаса Ван Сента з Хоакіном Феніксом і Руні Марою в головних ролях, «Мого брата звуть Роберт, і він ідіот» одного з найобдарованіших німецьких і європейських режисерів, автора шокуючої драми «Дружина поліцейського» Філіпа Оскара Грьонінга, лялькова анімація американця Веса Андерсона «Острів собак», 4-годинний «Сезон диявола» філіппінця Лав Діаса (2016 року вже виграв приз Альфреда Бауера за інновації в кіномові), драма Бенуа Жако «Єва» з Ізабель Юппер (Франція), «Спадкоємиці» — дебютний фільм парагвайця Марчело Мартінессі, раніше відзначеного на Венеційському фестивалі, «У коридорах» Томаса Стубера із зіркою «Тоні Ердмана» Сандрою Хюлле (Німеччина), «Обличчя» лауреатки Берлінале («Ведмідь» за режисуру, 2016), полячки Малгожати Шумовської, сатиричний вестерн братів Давида і Натана Зелльнерів «Дівиця» з Робертом Паттінсоном і Мією Васіковською (США).

Цього року ширше, ніж зазвичай, представлена Україна. Перше й головне — в рамках програми «Панорама» відбудеться світова прем’єра повнометражного дебюту 32-річної киянки Марисі Нікітюк «Коли падають дерева». Фільм створений україно-польсько-македонською командою. «Панорама» — паралельний конкурс Берлінале, заснований  1982 року як секція для фільмів відносно невідомих режисерів, дебютантів, експериментаторів. Свою мету організатори «Панорами» формулюють так: «Пошук по всьому світу нових імпульсів у тенденціях кінематографа, а також показ фільмів з потужним художнім баченням та мужністю бути інакшими». Всього в цьому конкурсі 11 нагород, найважливіша з яких — за найкращий дебют з грошовою винагородою в 50 000 євро.+

Серед наших фільмів, раніше представлених у цій секції, були роботи Кіри Муратової «Другорядні люди» (2001) та «Лист до Америки» (2000), а короткометражка Тараса Томенка «Тир» (2000) отримала Приз Нью-Йоркської кіношколи. Загалом відбудеться п’ять публічних і три закритих покази фільму Нікітюк для професійної спільноти.

Окрім того, до програми Berlinale Talents (щорічний форум для кінематографічної молоді) відібрано чотирьох представників України: продюсерок Аллу Бєлую та  Юлію Сердюкову й режисерок-документалісток Єлизавету Сміт (отримала минулого року «Гран-прі» берлінської програми Generation 14+ за «Школу №3») і Світлану Шимко, а куратор програми фільмів на ЛГБТ-тематику «Сонячний зайчик» київського фестивалю «Молодість» Богдан Жук візьме участь у журі премії Teddy Award — найстарішої у світі нагороди для ЛГБТ-фільмів.

Фестиваль завершиться 25 лютого. Весь цей час я працюватиму на Берлінале в якості власного кореспондента «Дня» й інформуватиму наших читачів про події на кінофорумі.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День» Берлін — Київ