f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Іванова Переберія 2018

19.06.2018

 

Свято взагалі, а особливо, день народження, відбувається, коли поряд друзі. Саме таким, справді народним святом, став 77 рік від дня народження нашого українського кіногероя, чудо-Івана
Миколайчука.
На це свято 15 червня прибула до Чернівців з Києва делегація українських кінематографістів – друзів, соратників та послідовників Івана Васильовича Миколайчука. Про це говорили під час зустрічі з краянами районного центру - м. Заставна Сергій Тримбач, Вілорій Пащенко, Алла Сергійко,Юрій Гармаш,Аркадій Микульський, Вітлій Зимовець та інші. Проце надзвичайно витончено та щемливо промовляли земляки Івана, які вздовж всієї дороги від Чернівців до Чорториї біля своїх воріт накрили столи вишиваними скатерками, поставили портрет Івана, квіти, хліб!!! Оце справжня народна любов і повага до знаменитого земляка, яким пишається Україна і увесь кінематографічний світ!
На покладанні квітів до меморіальної дошки митця Голова Національної спілки кінематографістів України Олесь Янчук
говорив про народне коріння творчості Миколайчука, представив членів делегації Спілки. Слово привітання сказав Роман Балаян, який відзначив, що він був і зараз вважає себе товаришем Івана Миколайчука. Оператор Віталій Зимовець, який знімав, зокрема, фільм «Пропала грамота» (у головній ролі Іван Миколайчук), оператор Юрій Гармаш, який зняв обидва фільми, режисером яких був Іван («Вавілон ХХ» та «Така пізня, така тепла осінь»), композитор Володимир Губа, актор Юрій Рудченко та інші.
А в Чорториї делегацію кінематографістів зустрічали офіційні особи на чолі з Головою Чернівецької обласної державної
адміністрації Фищуком Олександром Георгійовичем та Глинницькі музики, відомі нам та й всьому світові завдяки Івановим фільмам.
Було людно на цьому справді народному, народженому за нашої пам’яті, святі Івана Миклайчука, яке відбувається вже восьмий раз поспіль. Біля його бюсту на подвір’ї рідної садиби відбувся концерт місцевих аматорів, які відтворили фрагменти іванових фільмів.
Серед виступів місцевого керівництва, членів делегації кінематографістів, особливими були виступи сестри Івана Фрозини Василівни та дружини Марічки Миколайчук.
Свято навіювало часом сум і сльози від давніх спогадів, а взагалі, навіть природа припинила свою дводобову зливу.
Викликало піднесення, щасливу ейфорію дотичності до справжнього мистецького дійства, відчуття того, що нам є чим
пишатися, що сказати і показати світу, в минулому, і дуже хочеться сподіватися, в майбутньому.
Отож - до наступного року. До приїзду «Іванової Переберії 2019»! Чекатимемо з нетерпінням, адже очільниками області була надана інформація, що через рік фестивальний перегляд фільмів Івана Миколайчука та нових творів молодих кіномитців про Івана можна буде здійснити в оновленому мистецькому центрі імені Івана Миколайчука (колишній кінотеатр його імені). На це сподівається і гостинна господиня, багаторічний керівник Чернівецького кіновідеопрокату і, раз на рік, за сумісництвом, директор мистецького фестивалю «Іванова Переберія» Людмила Адамівна Калінкауцька – чарівна жінка, чудовий організатор та небайдужа людина до долі прокату українського кіно, долі існування рештків районних кінодирекцій (збережених на Буковині, а в інших регіонах районні кінопрокати залишилася лиш в спогадах
ветеранів галузі) державної кіномережі.
Contra spem spero! - закликала нас геніальна Леся Українка. А ми сподіваємося з НАДІЄЮ!
Владислав Таранюк
Фото: Юрій Гармаш