f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

«Гніздо» для «білого птаха»

08.03.2016

На Буковині розпочали підготовку до 75-річчя Івана Миколайчука.

Марія Вишневська, «День»

На початку 2016 року у Чернівцях розпочались роботи з реконструкції багатостраждального кінотеатру — «Кіномистецького центру ім. Івана Миколайчука».

Про це повідомив міський голова Чернівців Олексій Каспрук:

— На тендері перемогла чернівецька фірма «Експріелтсервіс». Вартість робіт майже 25 мільйонів гривень, архітектор — Ярослав Бойко. Для нас всіх це дуже відповідальний об’єкт. Адже українська спільнота стоїть на порозі 75-річчя від дня народження нашого знаменитого земляка. Кіномистецький центр його імені має стати не лише окрасою міста, центром відпочинку, культурного розвитку чернівчан та народження нових юних талантів, але й опорним пунктом в нашому змаганні за звання «Культурна столиця Європи2024».

За словами архітектора Ярослава Бойка, який виготовив проект реконструкції кінотеатру, приміщення перепланують та модернізують всередині. Також повністю змінять оздоблення фасадів.

— У приміщенні буде виставковий зал, музей, буфет, глядацька зала, — розповів Ярослав Бойко. — У залі розширимо сцену до 6 метрів, ряди будуть ширшими, а кількість глядацьких місць зменшать до 400. У цокольному поверсі будуть допоміжні приміщення. На першому поверсі будуть облаштовані зручності для людей з обмеженими фізичними можливостями. Щодо споруд поруч із кінотеатром, якими користувався орендар, вони становитимуть цілісний комплекс з оновленим кіномистецьким центром. Чернівчани сподіваються, що гніздо білого птаха таки буде! І на 75-річчя від дня народження нашого земляка, кіноактора, сценариста, кінорежисера Івана Миколайчука, центром подій стане оновлений кіномистецький центр його імені.

В рамках відзначення ювілею Івана Миколайчука протягом червня заплановані тематичні конференції, засідання, круглі столи та інші заходи, присвячені 75-річчю від дня народження легендарного актора.

Основні заходи відбудуться у Києві, Чернівцях та на батьківщині актора — в селі Чортория Кіцманського району Чернівецької області. На території музею-садиби Івана Миколайчука планують побудувати музейний комплекс.

У Чернівцях передбачено встановлення пам’ятника митцю, також відбудеться Всеукраїнський кінофестиваль «Іванова переберія».

Марія Вишневська, Чернівці, «День», 5 та 29 лютого 2016 року, №19–20, 36