f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Держкіно уклало угоду на виробництво фільму Шарунаса Бартаса «Іній»

01.11.2016

19 жовтня 2016 року Державне агентство України з питань кіно уклало угоду на виробництво повнометражного ігрового фільму режисера Шарунаса Бартаса «Іній».

Контракт про надання державної підтримки розміром 11 млн. 480,0 тис. грн. було укладено з продюсерським центром «Інсайт Медіа». Загальна вартість фільму – 39 млн. 900,0 тис. грн.

Фільм «Іній» створюють у копродукції України, Литви та Франції.

Кінопроект є переможцем 8-го конкурсного відбору кінопроектів Держкіно, на якому його представляла кінокомпанія «Татофільм», очолювана Оленою Єршовою. Згодом Олена Єршова звернулася до Держкіно із проханням змінити кінокомпанію-виробника фільму.

11 квітня 2016 року питання було розглянуто Експертною комісією з питань кінематографії. На засіданні Олена Єршова зазначила, що з метою «оптимізації процесу виробництва» прийнято рішення щодо реалізації зазначених проектів на базі ТОВ «ІнсайтМедіа». Експерти Держкіно погодили відповідну заміну.

Автор сценарію та режисер стрічки – Шарунас Бартас, продюсери – Володимир Філіппов і Олена Єршова (Україна), Jurga Dikciuviene (Литва) та Janja Kralj (Франція).

За сюжетом молодому литовському хлопцю Рокасу одного дня випадає несподівана можливість побувати в Україні та побачити справжню окупацію і війну. Реальність виявляється набагато жорстокішою, порівняно з романтичними уявленнями молодого литовця про боротьбу за свободу. На зруйнованій окупантами території Рокас знаходить своє справжнє кохання.

Від Литви над стрічкою працює кінокомпанія «Studio Kinema», від Франції – «Kino Elektron».

Проект отримав підтримку Міністерства культури Литви і Литовського фільмового центру на суму 644 тис. євро.

Знімання відбуватиметься у Литві, Україні та Польщі. Зйомки планують завершити у грудні 2016 року. Прем’єра фільму відбудеться у 2017 році.

Власна інформація НСКУ