f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Збори працівників Національної кіностудії імені О.Довженка: негайно призначити гендиректором кіностудії Олеся Янчука

20.12.2013

19 грудня відбулися загальні збори працівників Національної кіностудії імені О.Довженка, ініційовані рішенням секретаріату правління НСКУ.

В роботі зборів взяв участь голова Спілки кінематографістів Сергій Тримбач, який обґрунтував позицію Спілки. Упродовж кількох місяців не вирішується питання з призначенням нового генерального директора кіностудії (термін контракту з попереднім директором, Ігорем Ставчанським, сплив у вересні). Колектив студії прийняв рішення рекомендувати на посаду гендиректора досвідченого режисера, продюсера, народного артиста України Олеся Янчука, що було підтримано і Спілкою кінематографістів. Одначе досі ніякої реакції з боку Міністерства культури немає.

На зборах виступили кінорежисери Роман Балаян, Олесь Янчук, Олександр Муратов, Микола Засєєв, Володимир Савельєв, Микола Іллінський, працівники студії. Основна і дуже прикра констатація: становище студії дедалі погіршується. Окрім всіх бід – надто мало фільмів, що перебувають у виробництві. Абсолютна більшість проектів, що вигравали конкурс у Держкіно України упродовж останніх двох років, належать приватним компаніям. Відтак одна із вимог студійців – аби кіностудія дістала певну квоту державного фінансування фільмових проектів. Тим більше, що студія має національний статус. Скажімо, Національна опера чи національні драматичні театри дістають певне державне фінансування і самі визначають репертуар.

Збори колективу довженківців прийняли рішення звернутися до Президента та Прем’єр-міністра України з вимогою прийняти рішення щодо реформування державних кіностудій.

Вимога до міністра культури Леоніда Новохатька - негайно призначити гендиректором кіностудії Олеся Янчука, який має чітку програму виходу студії із кризи. В основі програми реформ, що мають відбутися на кіностудії, - зазначено в зверненні, - має бути поновлення виробничих і творчих  потужностей кіностудії.