f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Довженківський п’ятигодинний марафон у Сеулі

04.06.2016

4 червня 2016 року у Сеулі, Південна Корея було відкрито ретроспективу фільмів Олександра Довженка

Організатори заходу – Синематека Сеула, Інститут слов’янознавства при Хангукському університеті іноземних досліджень та факультет російської мови Національного університету Кенсан, за підтримки і участі Національного центру Олександра Довженка.

Ініціатор заходу від України – голова Національної спілки кінематографістів України, старший науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики і етнології імені М.Т. Рильсьского Національної академії наук України, кінознавець Сергій Тримбач.

Голова Спілки нині перебуває у Південній Кореї із лекціями про творчість Олександра Довженка. Уже прочитано лекції у місті Динджу на запрошення Національного університету Кенсан. Провести їх було спільною ініціативою професора університету Хонга Санг Ву та Сергія Тримбача.

«Лекції, хочеться сподіватися, мають успіх – і у студентів («Вони ніколи не ставлять питання, – дивувався професор Хонг, – а вас запитували»), і у викладачів», – прокоментував Сергій Тримбач.


Сергій Тримбач на лекції в Національному університеті Кенсан

А 4 квітня – на відкритті ретроспективи – лекцію про творчість Олександра Довженка було прочитано у Синематеці Сеула, де й демонструються фільми видатного українського митця.

Подаємо враження Сергія Тримбача про захід.

Редакція сайту НСКУ

Довженківський п’ятигодинний марафон у Сеулі

Опісля лекцій  в університеті Кенсан (місто Динджу) сьогодні виступив з лекцією про творчість Олександра Довженка в Синематеці Сеула. Це в рамках відкриття ретроспективи великого режисера.

Опісля виступів програмного директора Синематеки Кіма Сеонгука, першого секретаря Посольства України в Республіці Корея Тараса Федунківа та мого короткого вступу було показано Довженків фільм «Земля», наданий Національним центром Олександра Довженка (з відновленими україномовними титрами і озвученням відомої групи «ДахаБраха»).

Потому моя лекція, яка тривала 2 години. Потому ще годину (!) я відповідав на запитання, доволі глибокі й змістовні, треба сказати. Народ практично не розходився, ось що вразило! 

Усе почалось о 16.45, а закінчилось о 21.40. Упродовж п’яти годин ці добрі, чарівні й розумні люди дивились і слухали...

Симптоматично: якщо на початку у виступі керівника Синематеки звучали слова Росія і російське кіно, то в фіналі розмови мовилося тільки про Україну і українське кіно.

Під завісу лунали компліменти на мою адресу, які я не стану відтворювати. Найприємніші з уст Кім Хе Тека, директора інституту слов’янознавства Хангукського університету та Олени Щегель, завкафедри українознавства того ж університету.

Уявіть собі, є в Сеулі кафедра українознавства! Тільки немає в них практично жодного українського фільму українською мовою. Домовились із панею Оленою зустрітися – в Києві.

А в корейців, таке враження, з’явилось бажання продовжити знайомство з нашим кіно.

На титульному фото – Сергій Тримбач в Синематеці Сеула біля постера ретроспективи фільмів Олександра Довженка

Сергій Тримбач