f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

«Пронто Фільм» про прем’єру фільму Юрія Речинського «Січень–Березень» на МКФ у Роттердамі

17.01.2017

Світова прем’єра фільму Юрія Речинського «Січень–Березень» (міжнародна назва «Ugly»), створеного за підтримки Держкіно України, відбудеться на Міжнародному кінофестивалі у Роттердамі, відомому своєю увагою до новаторського та експериментального кіно.

Драму спільного виробництва України та Австрії відібрано до конкурсної програми «Bright Future» («Світле майбутнє»), в якій представлено 16 дебютних повнометражних стрічок з усіх куточків світу. За словами організаторів фестивалю, «всі ці нові твори є міжнародними та космополітичними – кожен у свій спосіб».

Відомий за робочою назвою «До дідька (Страшні)», «Січень–Березень» – це художній дебют режисера Юрія Речинського, який зараз живе і працює у Відні. Його попередня робота – документальний фільм «Хворісукалюди» (2013) переміг на багатьох престижних кінофестивалях, зокрема у Сараєво, Лондоні, Відні, Мехіко.

«Січень–Березень» знімався у 2014–2015-их роках у Кривому Розі та Відні.

Операторами фільму виступили Вольфганг Талер (відомий роботою з Ульрихом Зайдлем – «Сафарі», трилогією «Рай», «Імпорт/Експорт» і роботою з Міхаелем Главоггером – «Смерть робітника») та його син Себастіан Талер («Чоловіча робота» – найкращий короткометражний фільм ОМКФ-2015, «Стрімголов»). Роботи обох операторів торік були номіновані на «Оскар» (за найкращий іншомовний фільм та за найкращий короткометражний фільм відповідно).

Оригінальну музику до фільму написав композитор Антон Байбаков («Українські шерифи», «Євромайдан. Rough Cut», «Крамниця співочих пташок», «Зелена кофта», «Хворісукалюди»).

Ролі у фільмі виконали Ангела Греговіч (Сербія), Дмитро Богдан (Росія), Лариса Руснак, Влад Троїцький, Валерій Бассель (Україна), Раймунд Валліш і Марія Ґофштеттер (Австрія).

Українським продюсером фільму виступив власник кінокомпанії «Пронто Фільм» Максим Асадчий («Поводир», «Брати. Остання сповідь», «Імпорт/Експорт», «Нюхач», «Головна роль», «Кров’янка»). З австрійського боку виробництвом фільму займалися Novotny & Novotny Filmproduktion у співпраці з Ulrich Zeidl Filmproduktion.

Фінансову підтримку надали Державне агентство України з питань кіно, Австрійський кіноінститут та телеканал ORF (Австрія).

Офіційна інформація