f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Відбулося засідання колегії Мінкультури, присвячене кіно

07.04.2017

6 квітня 2017 року під головуванням міністра культури України Євгена Нищука відбулося засідання колегії Міністерства культури України, присвячене питанням кінематографії.

На розгляд колегії були винесені питання про призначення грантів Президента України молодим діячам у галузі кінематографії для створення творчих проектів у 2017 році, внесення змін до Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2016/2017 роки та питання дофінансування вже розпочатого виробництва просвітницьких фільмів патріотичного спрямування «Толока» та «Максим Оса». (Коли виробництво фільмів «Толока» та «Максим Оса» було розпочато за підтримки Держкіно, їх не називали «просвітницькими фільмами патріотичного спрямування». – НСКУ).

Перший заступник голови Державного агентства України з питань кіно Сергій Неретін під час свого виступу інформував членів колегії про результати розгляду, обговорення та оцінювання кінопроектів, поданих на розгляд Експертної комісії для оцінки проектів на здобуття грантів Президента України молодим діячам у галузі кінематографії у 2017 році.

За його інформацією, на розгляд Експертної комісії було представлено 9 проектів різних видів та жанрів, серед них 3 неігрових фільми, 4 ігрові та 2 анімаційних. Особливу увагу у комісії викликали 3 проекти, які виділяються яскравими образами, актуальністю тематики та потенціалом розвитку самого проекту, і своїм рішенням комісія рекомендує надати гранти Президента України молодим діячам у галузі кінематографії для створення творчих проектів таким режисерам:

  • Ользі Гавриловій для виробництва анімаційного короткометражного фільму «Світ навпаки»;
  • Максиму Наконечному для виробництва ігрового короткометражного фільму «Новий рік у сімейному колі»;
  • Ернесу Сарихалілову для виробництва ігрового короткометражного фільму «Цвях».

Заслухавши виступ Сергія Неретіна, колегія Міністерства культури ухвалила рішення рекомендувати представлених претендентів для надання грантів Президента України молодим діячам у галузі кінематографії для створення творчих проектів у 2017 році.

Колегією також було схвалено внесення змін до Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2016/2017 роки, які за інформацією заступника голови Державного агентства України з питань кіно, необхідно здійснити в зв’язку із завершенням процесу виробництва.

Держкіно запропонувало виключити із Програми закінчені та профінансовані в повному обсязі 15 кінопроектів, з яких ігрових повнометражних 3, 4 фільми-дебюти, 2 неігрових повнометражних проекти та 6 анімаційних фільмів.

«У нас практично добігає рік роботи Кабміну, за цей час було зроблено багато конструктивних речей, деякі з яких вдалося зрушити з місця лише нещодавно. Ми обрали собі за напрямок – осучаснення існуючої системи, зокрема рухаємося до того, щоб зробити певну інституалізацію там, де це корисно. Роблячи такі кроки, ми опираємось на європейський досвід, проте маємо враховувати особливості нашої української системи», – сказав Євген Нищук на завершення засідання колегії Міністерства культури України.

Офіційна інформація