f y
Національна спілка кінематографістів України

Персоналії

Сергієнко Роллан

(19.01.1936)

Український кінорежисер.

Заслужений діяч мистецтв України.

Лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка.

Член Національної спілки кінематографістів України.

Народився в місті Щорс Чернігівської області в родині вчителів.

У 1963 році закінчив режисерський факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії (майстерня Олександра Довженка і Михаїла Чіаурелі).

Професійну діяльність розпочав у 1960 році на Центральній студії документальних фільмів, де знімав курсову та дипломну роботи.

Від 1963 року працював на Київській кіностудії художніх фільмів імені О.П. Довженка, де зняв ігрові стрічки «Карти» (1964), «Білі хмари» (1968), «Щастя Никифора Бубнова» (1983).

Знімав фільми на кіностудіях «Укркінохроніка», «Київнаукфільм», «Укртелефільм».

Стрічку «Відкрий себе» (1972), створену до 250-ліття від дня народження Григорія Сковороди, «поклали на полицю». Через майже два десятиліття у 1991 році за цей фільм Роллана Сергієнка та знімальну групу було удостоєно Шевченківською премією.

Особливе місце в кінематографічній діяльності Роллана Сергієнка посідає тема Чорнобиля. Він очолив одну із перших кіногруп, що знімала у зоні катастрофи, створивши фільм «Дзвін Чорнобиля» (1986). Загалом про Чорнобильську катастрофу Роллан Сергієнко зняв сім стрічок.

Фільмографія:

  • «Бортовий 812» (1960, спільно з Я. Єфимовим);
  • «Я землю люблю» (1962);
  • «Карти» (1964);
  • «Освідчення в коханні» (1966);
  • «Білі хмари» (1968);
  • «Ритм задано світові» (1971, Приз фестивалю «Молоді – молодим» і V Всесоюзного кінофестивалю в Тбілісі, 1972);
  • «Відкрий себе» (1972);
  • «Майбутнє починається сьогодні» (1974);
  • «Микола Реріх» (1976);
  • «В’ячеслав Павлович Губенко, хірург» (1978);
  • «Олесь Гончар. Прапороносці» (1979);
  • «Олесь Гончар. Штрихи до портрета» (1980);
  • «Щастя Никифора Бубнова» (1983);
  • «Закон Вернадського» (1984);
  • «Солдати Орлови» (1985);
  • «Львівський собор» (1986);
  • «Дзвін Чорнобиля» (1986);
  • «Травневий ранок» (1986);
  • «Поріг» (1988);
  • «Дзвін дзвонить по тобі» (1989);
  • «Не питай, по кому дзвонить дзвін» (1990);
  • «Наближення до Апокаліпсису. Чорнобиль поряд» (1991);
  • «Межа» (1992, 2 с.)
  • «Чорнобиль. Тризна» (1993);
  • «Про життя і смерть…» (1994);
  • «Сповідь перед Учителем» (1995);
  • «Чорнобиль. Післямова» (1996);
  • «Друге освідчення в коханні» (1999);
  • «Чорнобиль – 2001 – Заповіт» (2001);
  • «Отче» (2004);
  • «Чорнобиль. Музей неминучості» (2005).