f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Відбулося розширене засідання Комітету з питань культури і духовності за участі Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури

12.12.2014

10 грудня відбулося перше розширене засідання Комітету з питань культури і духовності за участі Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури В’ячеслава Кириленка та представників громадськості.

Голова Комітету Микола Княжицький зазначив, що основними принципами роботи Комітету буде "відкритість та гласність, чим і зумовлений вибір формату заходу". Він ознайомив присутніх зі складом Комітету та предметами його відання.

До керівного складу Комітету обрано: Ірину Подоляк – першим заступником голови Комітету , Віктора Єленського – заступником голови Комітету, Марію Матіос – секретарем Комітету.

Підкомітети очолили:

- з питань творчої діяльності, мистецтв, культурно-просвітницької політики – Інна Бордюг;

- з питань державної політики у сфері розвитку та використання державної мови та мов національних меншин в Україні, книговидання, книгорозповсюдження – Марія Матіос;

- у сфері свободи совісті та релігійних організацій – Віктор Єленський;

- з питань охорони історико-культурної спадщини – Сергій Тарута;

- з питань благодійної діяльності та фінансування культури – Вадим Новинський.

Члени Комітету підтримали законопроект про внесення змін до податкового кодексу України  (щодо підтримки вітчизняної видавничої діяльності) (реєстр. № 1316). Під час обговорення наголошувалося, зокрема, що нагальність розгляду зазначеного законопроекту зумовлена необхідністю збереження податкових преференцій для суб’єктів видавничої справи як дієвого чинника державного протекціонізму у книговидавничій галузі.

Віце-прем’єр міністр – Міністр культури ознайомив членів Комітету з Програмою діяльності  Кабінету Міністрів, зокрема, з культурним блоком.

За результатами обговорення народні депутати висловили спільну позицію щодо необхідності невідкладного реформування культури та вироблення стратегії культурного розвитку держави. 

Інформаційне повідомлення з порталу Верховної Ради України

**

У засіданні Комітету з питань культури і духовності взяв участь голова НСКУ Сергій Тримбач. У своєму виступі він, зокрема, сказав:

-       Таке враження, що всі ми заледве не двадцять років ходимо по колу. До прикладу, п»ять літ тому наша Спілка домоглася включення до Закону про кінематографію пункту щодо збору на кіно (з кожного проданого квитка береться певний процент до фонду розвитку національної кінематографії). Одначе було торпедовано інший законопроект, який передбачав механізм тих зборів… Сьогодні знову ми почули про збір, та ще пан Княжицький говорив про національну лотерею, прибуток від якої можна буде використати на виробництво фільмів. Одначе досвід показує, що мине три-чотири роки бездіяльності і знову підуть ті самі сюжети. Нині в складі вашого комітету є потужні політичні гравці, креативні люди. Ну давайте зробимо так, щоби справи у нашій культурі змінилися, і радикально.

        Прикладом, і близьким для нас прикладом, є Польща. 2005 року прийняли Закон про кіно, створили Інститут кіномистецтва, і за останні роки досягли чималих успіхів. Головний – біля 30 відсотків проданих в кінотеатрах квитків це квитки на польські фільми. При цьому в загальному бюджеті національної кіноіндустрії тільки 10 процентів це гроші з державного бюджету, всі інші – від зборів кількох рівнів. Чому ж нам не піти таким шляхом? Хоча причина відома: як тільки виникають подібні проекти, передусім щодо змін у чинне законодавство, як на їхньму шляху постають всілякі лоббі, що захищають інтереси великого капіталу. Коли ж інтереси культури постануть нарешті?

    Нас, національні творчі спілки, нині – схоже на те – пробують задушити економічними удавками. Скажімо, тарифи на тепло просто зашкалюють. Упродовж двох років спілки були прописані в постанові Кабінету міністрів щодо пільгового тарифу. Нині там лишилися тільки релігійні організації. Церкви – виходить так – московського патріархату – мають пільги, а ми ні. Просив би комітет на це вплинути, аби спілки повернули до тексту кабмінівської постанови.

   Ще одне. Нині громадять Громадське телебачення, в якому збираються втопити і телеканал «Культура». Його рівень невисокий, головною причиною чого є копійчаний бюджет.  Та чи ж треба його нищити – єдиний канал культурної, мистецької інформації? Може, краще поліпшити його фінансування, докласти зусиль для реформування каналу? 

Вл. інформ. НСКУ