f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

«Тіні забутих предків». Реставрація

06.06.2022

Фільм «Тіні забутих предків» отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них – 24 гран-прі) у 21 країні. 

Імпреза в «Українському домі» та воєнна вистава у Запоріжжі до знакової дати 8 червня в столичному «Українському домі» у межах нового проєкту «Кінопростір» відбудеться показ реставрованого українського кіношедевра «Тіні забутих предків» режисера Сергія Параджанова. Водночас цього ж літа очікується і театральна прем'єра «Тіней...» у Запоріжжі, в українському академічному театрі імені В. Магара (режисер Роман Козак).

Шлях довжиною в 110 років

Цьогоріч українська культурна спільнота має нагоду відзначати знакову дату, пов’язану з історією хрестоматійної української повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». Рівно 110 років тому, влітку 1912-го, за сприяння етнографа та фольклориста Володимира Гнатюка «Тіні забутих предків» уперше опублікували у львівському журналі «Літературно-науковий вісник». Коцюбинський писав свою повість у Чернігові 1911 року, а за рік текст, завдячуючи Науковому товариству імені Тараса Шевченка, дійшов до широкого загалу. 

Далі:

https://glavcom.ua/columns/olegvergelis/tini-zabutih-predkiv-restavraciya-850786.html