f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Україна- це не лише території, а мова, культура, мистецтво, кіно.

20.08.2022

Iryna Gerashchenko

українська тележурналістка та політикиня,

народна депутатка України,

співголова фракції Європейська Солідарність

у Верховній Раді 9-го скликання.


Європейська Солідарність наполягає на поверненні години запитань до Уряду.

На наступне пленарне засідання вимагаємо запросити прем‘єра, заслухати підготовку до опалювального сезону, забезпечення ЗСУ до зиму і ситуацію в культурній сфері.

Україна- це не лише території, а мова, культура, мистецтво, кіно.

Спочатку суспільство шокувало зізнання міністра цензури, що евакуацією культурних цінностей ніхто і не займався.

Зараз знищують Довженко Центр.

Від фракції направили прем’єру звернення з вимогою захистити цей унікальний культурний об’єкт. На нашу думку, ліквідація Центру в умовах воєнного стану, коли увага суспільства прикута в першу чергу до новин з фронту,- це цинічний намір дерибану ласих шматків землі в столиці. Під чергову забудову.

Цілісний майновий комплекс Довженко-центр в червні 2022 року було передано до сфери управління Державного агентства з питань кіно, яке підпорядковане Кабінету Міністрів України. Тому повна відповідальність за ліквідацію лежить на уряді.

Центр це − державний фільмофонд України, аудіовізуальний архів. Єдиний в Україні член Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF). З 1994 року займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно, поширенням національної кіноспадщини в Україні та за кордоном.

Довженко-центр обладнаний сучасним фільмосховищем з системою клімат-контролю, має єдину в Україні кінокопіювальну лабораторію, Музей кіно, паперовий кіноархів, медіатеку та власне видавництво.

В прийнятому Державним агентством України з питань кіно рішенні, на нашу думку, міститься загроза нанесенню шкоди кіноархіву, устаткуванню та обладнанню, яке використовується Центром. Окрім того, досвід сумнівної реорганізації ДП "Одеська кіностудія художніх фільмів", в результаті якої держава втратила майнові права на тисячі художніх фільмів, свідчить що без повноцінного суспільного контролю та прозорою звітністю держави перед суспільством реорганізація Довженко-Центру може призвести до втрати численної української кінематографічної спадщини.

За висвітленою у ЗМІ інформацією зазначається, що при його реорганізації буде утворено три самостійних (окремих) юридичних особи. Всі фільми з колекції та майно Довженко-центру мають бути передані Державній установі Науковий центр кінематографії України. Втім основним видом його діяльності за даними ЄДРПОУ є «вища освіта».

При цьому Держкіно не надала зрозумілих пояснень, в чому будуть вигоди для держави і для українського кінематографу від передачі фільмів вказаній науковій установі.

Засідання ВР і уряду мають стати відкритими для суспільства- в тому числі для того, аби упередити сумнівні рішення.

https://www.facebook.com/iryna.gerashchenko