f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

«ІСТОРІЇ УМІЮТЬ РОЗКАЗУВАТИ ТІЛЬКИ ЛЮДИ…»

04.08.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Видавництву «КОМОРА» - 10 ЛІТ!!

З чим я і вітаю чудовий колектив видавництва, який за перше своє десятиліття видав дивовижний ряд книжок української і світової літератури - справді дивовижний!

Учора, у відбудованому кінотеатрі (культурний кластер) «Краків», на Русанівці, відбувся ювілейний збір, на який запросили причетних. І я там був, винце добре пив, розумних-талановитих людей слухав - по вусах текло і дещо в рот утрапило, і нині облизуюсь.

Керували зібранням голова наглядової ради і рушій «Комори» Оксана Забужко і журналістка Олена Гусейнова. Літературний простір употужнювали сестри Леся і Галя Тельнюки, чий феноменальний виспів текстів Тараса Шевченка і Василя Стуса не міг не потрясати. До речі, концерт цього славного дуету, у супроводі Національного президентського оркестру, відбудеться 25 серпня у тому ж «Кракові».

І хто тільки не виступав зі сцени і з екрану, з якогось далека (навіть із швейцарської Женевщини - це «Збирач туманів», автор однойменної книжки Олесь Ільченко, і боснійсько-хорватський письменник Мілєнко Єргович)… Скажімо, Віра Агеєва оповіла про видання, пов’язані з життям і творчістю Лесі Українки, зокрема, про дивовижну працю колективу, який упродовж року підготував до видання повне академічне зібрання творів письменниці. Предстоятель Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав Шевчук з м’яким гумором оповів історію витворення його спільної, з Оксаною Забужко, книжки «Апокриф», де йдеться про драматичні стосунки Лесі Українки з християнством.

Історик Ярослав Файзулін, автор книжки нарисів «Історія.UA: постаті, факти, версії», презентував нове видання його авторства - «Київські адреси», такий собі Путівник по історичних місцях Києва (Забужко: «ми вулиці Парижа досі краще знаємо, ніж вулиці української столиці»; й хіба ж не так?).

Мілєнко Єргович, з екрана, меланхолійно говорив про те, що головне, чим люди відрізняються від тварин і комах, це уміння розказувати історії. Саме цим, продукуванням історій - передусім про нас самих - і займається Комора.

Я теж трохи в цьому був задіяний. 2014-го як упорядник, разом з Вірою Агеєвою, книжки «Довженко без гриму», і нині, як автор розлогої вступної статті до феноменальної книги «Набої для розстрілу» Гелія Снєгирьова (післямова і коментарі історика Юрія Шаповала, якого я радо зустрів учора у «Кракові»). «Набої…» з’являться на світ Божий десь наприкінці вересня. А «Довженко без гриму» можна придбати й нині - не тому, що досі не розпроданий, а тому, що періодично тираж книжки додруковується, поповнюється новими примірниками. Зараз можна придбати двійко книжок про кінокласика - Івана Козленка «Танжер» і «Довженко без гриму». Про ці книжки див.:

https://komorabooks.com/.../komplekt-z-dvoh-knyg.../

На фото: фрагменти святкового зібрання. Сестри Леся і Галя Тельнюк, Оксана Забужко і Олена Гусейнова, блаженніший Святослав Шевчук; деякі книжки, герої вечора.