f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

23 травня 2024 року в кінотеатрі «Жовтень» починається фестиваль КиївКіноФест

20.05.2024

Михайло Іллєнко

НСКУ, кінорежисер

Організатори фестивалю повідомляють: «Відкриваємо КІНОФЕСТ прем’єрою нової оцифрованої копії фільму Михайла Іллєнка «Сьомий маршрут» 1997 року».

Легенду про «Зайвого Поета» я почув на початку сімдесятих. Це була київська легенда, яку переносили з кухні на кухню. Екранізувати її вдалось лише після 91, коли в дефіциті було все – плівка, апаратура, гроші... Про цифрову копію не можна було й мріяти. В інтернеті досі – копія з копії VHS – єдине, що вдалось зняти тоді з екрану.

Коли я почув легенду про «Зайвого Поета», перш за все спробував розмотати клубок аж до самого Поета. Я був впевнений, що ця легенда має реальне ім’я і прізвище. Але в сімдесяті роки наполеглива зацікавленість з боку невідомої людини насторожувала. З кухні на кухню ходили не лише легенди, але й факти про Параджанова, Стуса… Поета мені знайти не вдалось.

Легенду довелося моделювати разом з студентами вже після 91 року. Всі чотирнадцять співавторів сценарію - в титрах фільму. Гонорар за сценарій ми розділили порівну. Мабуть, для більшості це був перший заробіток в кіно. За умовами, які я запропонував своїм студентам, кожний приніс новелу про поета – своє вуличне спостереження в рамках запропонованої фабули. Якщо новела відповідала фабулі, вона перетворювалось на епізод у сценарії.

Сьогодні я вже маю можливість розмістити на своїй сторінці Fb фрагмент з нової цифрової копії, створеної в Кінолабораторії Довженко-Центру з кіноплівки, збереженої в Фільмофонді Довженко-Центру. Це ще не повна реставрація, але перший крок вже зроблено! Дякую всім, хто ініціював і сприяв реінкарнації «Сьомого маршруту». Дякую Національному центру Олександра Довженка за включення фільму в програму, а організаторам – за фестиваль!

Буду радий бачити тих, хто працював над фільмом, хто мріяв про фільм, починаючи з задуму. Продовження про «Сьомий маршрут» у наступній публікації.

https://www.youtube.com/watch?v=hlk8uBk1i5c