f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Оце ювілей, так ювілей! Відомому українському кінооператору Олегу Маслову - Лисичкіну - 80!

29.05.2024

Стелла Кломінська

НСКУ, кінознавиця, редакторка, хронологиня

Славетний, радісний, справжній! Визначному, яскравому, талановитому українському оператору виповнилося 80 років!!! Найщиріші вітання і найкращі побажання, любий друже!

Маслов-Лисичкін Олег Георгійович — радянський, український кінооператор, фотохудожник. Член Національної спілки кінематографістів України.

Народився 29 травня 1944 р. в родині робітника.

Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1979).

Протягом всіх років навчання, він постійно знімав сюжетні світлини нашого буремного і веселого інститутського життя, фотопортрети студентів і педагогів.

Нещодавно мені до рук потрапила верстка майбутньої книги Галини Савченко - нашого улюбленого педагога з історії кіно, прикрашена дивовижними її портретами і фото замальовками. Вони просто вразили мене тим, що точно передавали і характер Галини Петрівни, і жести, і навіть манеру вести лекції... З'ясувалося, що це роботи Олега, створені ним у ті далекі наші студентські роки...

А далі, після інституту, він почав працювати на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка, пройшовши всі сходинки вдосконалення майстерності - асистент оператора, другий оператор, оператор-постановник...

Працював і з молодими режисерами, і справжніми метрами кінематографа... І завжди знаходив спільну мову і взаєморозуміння, часто виступаючи співавтором у сенсі задумок, знахідок, не кажучи вже про візуальне рішення того, чи іншого фільму.

Словом, як талановитий професіонал і щира душевна людина з прекрасним почуттям гумору, він завжди був бажаним у знімальних групах і в будь-який період свого довгого творчого життя. МИРУ, ДОБРА, УДАЧІ! БУДЬ ЩАСЛИВИЙ, БУДЬ ЗДОРОВИЙ, БУДЬ ЗАВЖДИ!!!!

Сергій Борденюк

Голова НСКУ, кінооператор

Щиросердно вітаємо, Маестро! Многая активні творчі літа!

Фотогалерея

https://www.facebook.com/photo?fbid=7659668434146617&set=pcb.7659844537462340

Фільмографія

https://uk.wikipedia.org/wiki/Маслов-Лисичкін_Олег_Георгійович