f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Генеральне консульство України в Сан-Франциско висловило подяку НСКУ

03.06.2015

2 червня 2015 року Генеральний консул України в Сан-Франциско Сергій Альошин надіслав листа, у якому від імені Генерального консульства України в Сан-Франциско висловив подяку голові Спілки Сергію Тримбачу за підтримку Першого фестивалю кращих українських фільмів у Голлівуді та особисту участь у ньому.

«Зазначений іміджевий захід України, що мав на меті привернути увагу до потужності та потенціалу українського кінематографу, без сумніву, набув особливої ваги та значимості завдяки Вашій присутності, а також участі народної артистки України Лариси Кадочникової, режисера Михайла Іллєнка та кінокритика Євгена Женіна, значною мірою сприяв популяризації української культури в Сполучених Штатах Америки», – написав Сергій Альошин.

«Щиро сподіваємося на подальшу плідну співпрацю у поширенні українського кіномистецтва, позитивної інформації про нашу державу, її культуру та традиції, а також зміцнення авторитету та поліпшення іміджу України на теренах Західного узбережжя США. За нинішніх, вкрай важких для нашої держави реалій, культурна дипломатія визначена одним із важливих напрямків діяльності зовнішньополітичної служби України», – зазначив пан Генеральний консул.

Нагадаємо, що Перший фестиваль кращих українських фільмів у Голлівуді тривав з 8 по 14 травня у Беверлі Хілз, Лос-Анджелес. Його було організовано корпорацією «European Film Services», за участі Національної спілки кінематографістів України. Ініціатор фестивалю – голлівудський продюсер Анатолій Фрадіс, що вирішив підтримати українську культуру у непрості часи.

До програми фестивалю, у формуванні якої взяла участь Спілка, увійшло близько двох десятків робіт. Щодня показувалося по три-чотири фільми. Це була переважно українська кінокласика (наприклад, «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова, «Білий птах з чорною ознакою» Юрія Іллєнка, «Камінний хрест» Леоніда Осики), а також картини одеських кінематографістів.

З нових стрічок були продемонстровані «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» Михайла Іллєнка, «Плем’я» Мирослава Слабошпицького, «Брати. Остання сповідь» Вікторії Трофіменко, «Лариса Кадочникова. Автопортрет» Лариси Кадочникової і Дмитра Томашпольського.

Також на фестивалі в окремій програмі було представлено роботи молодих вітчизняних кінематографістів, зокрема документальний альманах «Чорний зошит Майдану» студентів Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого під керівництвом Юрія Терещенка.

21 травня 2015 року підсумки Першого фестивалю кращих українських фільмів у Голлівуді було підбито на засіданні Секретаріату Правління НСКУ.

Секретаріат схвалив підсумки фестивалю та оголосив подяку членам Спілки Ларисі Кадочниковій, Михайлу Іллєнку, Роману Балаяну та Євгену Женіну за участь у підготовці та проведенні фестивалю. Подячні листи було спрямовано продюсеру Анатолію Фрадісу та генеральному консулу Украни у Сан-Франциско Сергію Альошину.

Також у своїй постанові Секретаріат Правління НСКУ наголосив на необхідності проведення циклу фестивалів українського кіно за кордоном і участі держави у їх організації, адже за сучасних умов кіно є найдешевшим і найефективнішим засобом поширення позитивної інформації про Україну.

Власна інформація НСКУ