f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Відкритий лист прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку щодо пролонгації чинних пільг української кіногалуізі

08.10.2015

Українські кінематографісти звернулися до прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка із відкритим листом щодо пролонгації чинних пільг української кіногалуізі, які спливають 1 січня 2016 року, принаймні до 31 грудня 2021 року, аби, поки не пізно, виправити критичну ситуацію, що склалася.

Листа підписали голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, генеральний директор Національної кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка Олесь Янчук, генеральний директор Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко, голова Громадської ради при Державному агентстві України з питань кіно Володимир Філіппов, генеральний директор компанії «B&H Film Distribution» Богдан Батрух, директор Української студії хронікально-документальних фільмів Наталія Шевчук, генеральний директор ТОВ «Артхаус Трафік» Денис Іванов, генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі, виконавчий продюсер Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич, директор ТОВ «Директорія кіно» Ігор Савиченко, генеральний директор Асоціації продюсерів України Денис Масліков і генеральний продюсер «Пронто Фільм» Максим Асадчий.  

Подаємо текст листа.

Шановний Арсенію Петровичу!

2011 року постановами Кабінету міністрів України та Податковим кодексом України був введений в дію пільговий пакет оподаткування для підприємств української кіногалузі, що включав тимчасове до 1 січня 2016 року звільнення суб’єктів кінематографії від сплати податку на додану вартість, земельного податку та податку на прибуток підприємств <…>.

Зазначені вище тимчасові податкові пільги були спрямовані на припинення стагнації української кіногалузі, закладення фундаменту для її сталого розвитку, створення повноцінного кіноринку в Україні. Дія цих пільг (разом з іншими заходами з підтримки українського кіно) спричинила відчутний підйом українського кіно, успіхи якого підтверджені високими нагородами Міжнародних кінофестивалів, динамізувала кіновиробництво, обсяг якого сягнув кількох десятків фільмів на рік.

На жаль, з припиненням дії зазначених пільг українську кіногалузь неминуче очікує стагнація та колапс в перші ж місяці наступного року, тим прикріші на тлі розробки кількох законодавчих ініціатив, покликаних сприяти розвитку українського кінематографа, що наразі проходять громадське обговорення.

Так, державні кіностудії, звільнені від сплати податку на землю, спіткає банкрутство вже в перший же місяць дії нових правил: податок на землю для найбільших із них (таких як «Національна кіностудія художніх фільмів ім. О.Довженка») сягне десятків мільйонів на рік! Без державного замовлення на виробництво фільмів та держпідтримки студій сплата таких високих податків нереальна. Дія нових правил цілковито нівелює вигоди Постанови Кабінету міністрів України від 17 червня 2015 р. № 408, яка надала можливість покращення матеріально-технічної бази державних кіностудій за рахунок тимчасового (до 31 грудня 2016 року) спрямування орендної плати з нерухомого майна в повному обсязі на виконання статутних завдань.

Скасування пільги зі сплати податку на додану вартість в значній мірі нівелює ухвалений 17 вересня 2015 року Верховною Радою України Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік"», яким передбачено збільшення фінансування українського кіно за програмою створення та розповсюдження національних фільмів на 100 млн. гривень, 20 млн. з яких будуть витрачені не на розвиток українського кіно, як передбачалось, а на сплату податку. Цих грошей вистачило б на створення кількох повнометражних і принаймні десятку короткометражних дебютних кінокартин.

Учасники української кіногалузі вже від початку 2015 року добиваються пролонгації дії пільгового пакету через прийняття відповідної постанови Кабінету міністрів України від Державного агентства України з питань кіно, яке є державним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері кінематографії з правом законодавчої ініціативи. На жаль, наші звернення не мають результату. Час невблаганно плине й трьох місяців, що залишились до критичного моменту в житті українського кінематографа, вже може бути замало для його порятунку. sexpromo.ch

Просимо Вас якнайшвидше внести на розгляд Кабінету міністрів України проект постанови про внесення змін в існуючі підзаконні акти, передбачивши пролонгацію чинних пільг принаймні до 31 грудня 2021 року, аби, поки не пізно, виправити критичну ситуацію, що склалася в українській кіногалузі.





Власна інформація НСКУ