f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

День Сергія Параджанова в Будинку кіно

27.03.2014

Рік генія Параджанова, з нагоди його 90-річчя, триває. Минулого тижня практично весь день у Будинку кіно було віддано пошануванню, пам’яті великого митця.

Спершу був «Круглий стіл» за темою «Сергій Параджанов та українська школа пластичних мистецтв». Справді, світ режисера передусім асоціюється з пластикою… А все починалося ще з дипломної роботи «Андрієш» (ВДІК), де у головній ролі була – лялька. Про зв’язок Параджанова з традицією «лялькової пластики» цікаво говорив доктор мистецтвознавства Олександр Найен. А кінооператор Сергій Лисецький, який добре знав Параджанова ще від середини 1950-х, розповів про те, якими саме були пластичні зацікавлення режисера у часи, що передували з’яві «Тіней забутих предків». Про цікаві деталі роботи з акторами, вимог до їх пластики, костюмів говорила актриса Лариса Кадочникова, виконавиця головної ролі у «Тінях…».

Кандидат мистецтвознавства Галина Скляренко розвинула тезу про особливості зв’язку творчості Параджанова та контексту, в тому числі сучасного, візуальної культури. Сергій Тримбач говорив  про українську школу кінооператорства, якою вона виявила себе у фільмах Параджанова.

Загальний висновок дискусії: візуальний світ великого режисера (йшлося також про його роботи як художника) є малодослідженою сторінкою українського та світового мистецтва.

Параджановський день у Будинку кіно продовжився  відкриттям виставки світлин «Сергій Параджанов. Дотик». На виставці представлено кілька десятків фотографій, зроблених різними авторами. Юрій Гармаш, відомий передусім як кінооператор, фотографував Параджанова упродовж 1970-80-х років – невдовзі після його звільнення з таборів, у Тбілісі, в Києві, на квартирі Світлани Щербатюк, на Буковині, під час поминальних днів за Іваном Миколайчуком… Іншими авторами світлин є оператори Олексій Терзієв та Володимир Піка, а також актор, режисер, педагог Вінісіо Рохас Аріос.

Вінцем став вечір «Карнавальний Параджанов». Його вів голова НСКУ Сергій Тримбач який запропонував  на дві години відволіктися від політичних тривог і поринути у світ Параджанова. Це і вдалося на славу! Роман Балаян, режисер, Юлій Сенкевич, скульптор, Юрій Морозов, кінознавець та продюсер, дружина Параджанова Світлана Щербатюк, актриса Лариса Кадочникова, режисер Олександр Муратов вималювали колективний портрет Параджанова, який обожнював ігрові стихії, карнавальні обертання верху та низу…

Режисер вечора – Роман Ширман, в основу композиції зустрічі друзів митця лягли фрагменти фільму «Небезпечно вільна людина» (реж. Р.Ширман).