f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Афіша Будинку кіно на 27 та 28 жовтня

27.10.2016

27 та 28 жовтня 2016 року у Будинку кіно відбудуться такі мистецькі події.

27 жовтня, о 18:30 у Синій залі відбудеться показ документальних короткометражних фільмів Анастасії Харченко «Божичі» та «Бекендор».

«Божичі» – це подорож між містом і селом; тим часом, що ми називаємо минулим, і сьогоденням. Подорож разом з однойменним фольклорним ансамблем. Божичі – це люди, які намагаються зберегти побачене, почуте в різних куточках України, божичі – це люди, що зустрічаються в селах, люди-носії унікальних напівзабутих пісень, традицій, божичі – це душа народу.

У картині фільмувався Олег Скрипка, використано відео з його особистого архіву. Зйомки відбувалися в західних і східних реґіонах України, глядачеві у фільмі представлені три різні села, а також київські вечорниці Олега Скрипки, концерт фольклорних колективів у Києво-Могилянській Академії.

Фільм було вироблено кіностудією «Кінематографіст» на замовлення Міністерства культури і туризму України у 2006 році.

«Бекендор» – це кінорозповідь про своєрідний світ рибацького селища на березі Чорного моря в Одеській області, з його повсякденними радощами і турботами, з розміреним темпом життя і мужніми характерами, справжніми людськими чеснотами і щоденним змаганням зі стихією моря. 

Фільм було вироблено кіностудією «Укркінохроніка» за підтримки Державного агентства України з питань кіно у 2013 році. Відтоді він взяв участь у низці вітчизняних і міжнародних фестивалів.

27 та 28 жовтня у Малій залі відбудеться ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Екранна творчість в сучасному медіакультурному просторі. Образ шахтарського краю: історія, теорія, сучасність».

Захід організовано Національною спілкою кінематографістів України та Асоціацією кінокритиків НСКУ, Київським національним університетом театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого, Інститутом мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського НАН України за підтримки Державного агентства України з питань кіно, БФ «Центр розвитку мистецької освіти» та Національного центру Олександра Довженка.

Зокрема, 28 жовтня з 10.00 до 13.00 українські кінознавці, кінотеоретики, історики кіно, ведучи мову про «Образ шахтарського краю в екранних мистецтвах», намагатимуться дослідити формування кінорепрезенатації «шахтарського» регіону, насамперед, в радянському кінематографі, які, в значній мірі формували самоусвідомлення його жителів.

Ре-візія образу «шахтарського краю», символу соціально-економічної модернізації радянського суспільства і суспільної фантастики відбувається за умов інформаційного протистояння, коли проросійська пропаганда вміло використовує саме ці конструкції, апелюючи до особливого статусу і виключності Донбасу. Доповіді охоплюють значний масив фільмів: від створених у кінці 1920-х до нашого часу. Вони простежують як конструювання героїчного модернізаційного наративу «Всесоюзної Кочегарки», так і деконструкцію і деміфологізацію.

Модеруватиме захід кінознавець, голова НСКУ, президент Асоціації кінокритиків НСКУ, старший науковий співробітник відділу екранно-сценічних мистецтв і культурології ІМФЕ ім. М.Рильського НАН України, заслужений діяч мистецтв України Сергій Тримбач.

Більше інформації про події Будинку кіно тут>>>.

Власна інформація НСКУ