f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Відбулося відкриття XXIII МКФ «КРОК–2016: У рідній гавані»

19.11.2016

18 листопада 2016 року у Будинку кіно відбулося урочисте відкриття XXIII Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «КРОК–2016: У рідній гавані». 

Цьогорічне видання фестивалю присвячене творчості «молодих» – конкурсну програму уклали анімаційні фільми, створені під час навчання, дипломні роботи студентів, а також дебютні стрічки режисерів анімаційних фільмів, які роблять перші кроки у мистецькій професії.

Відтак, і нагороди «КРОКу» (їх, до речі, створено режисером, членом цьогорічного журі Олегом Педаном), вручатимуть у двох номінаціях – за найкращий студентський фільм і за найкращий фільм-дебют.

Програмний директор фестивалю Алік Шпилюк відзначив, що у конкурсі «КРОКу» беруть участь 75 стрічок із 28 країн світу. 7 фільмів, представляють Україну – це чимало.

На церемонії відкриття фестивалю виступили голова НСКУ Тарас Ткаченко, заступник голови НСКУ, голова Організаційного комітету фестивалю Сергій Тримбач, Президент «КРОКу» Давид Черкаський, а також голова Держкіно Пилип Іллєнко.

«Молодь спирається ногами на плечі велетів», – зазначив голова НСКУ Тарас Ткаченко, привітавши фестиваль, поважних митців, які беруть участь в його організації та роботі, та глядачів. «Я радий, що бачу стільки молодих облич», – відзначив він, дивлячись у заповнену залу, і висловив побажання, щоб магічний святковий настрій, створений завдяки «КРОКу» і його аудиторії, зберігався у Будинку кіно і надалі – вже по завершенні фестивалю.

Президент «КРОКу» Давид Черкаський згадав про легендарного майстра анімації Едуарда Назарова, з яким президентствував усі роки існування фестивалю. «Погано, що я стою тут один і мені вже не сховатися за його широку спину», – зазначив Давид Черкаський. Едуард Назаров – автор улюблених кількома поколіннями глядачів анімаційних фільмів «Жив-був пес», «Пригоди мурахи», «Мартинко» та інших – пішов із життя у вересні цього року. 19 листопада, о 16:30 у Червоній залі відбудеться вечір пам’яті Едуарда Назарова «Ти заходь, як прийшов…».

Заступник голови НСКУ, голова Організаційного комітету фестивалю Сергій Тримбач зізнався, що він – фанат «КРОКу» і добре пам’ятає часи, коли – наприкінці 1980-х – було засновано фестиваль. «Це були революційні роки, і в такому бурхливому контексті фестиваль і народився», – пригадав Сергій Тримбач.

Майстри анімації відчували себе дещо «обкраденими» тим, що їм не приділяли достатньої уваги «традиційні» фестивалі, тож створили свій – розкішний, святковий, наповнений фантазією та вигадкою. Це вирізняє «КРОК» з-поміж інших.

Відзначив Сергій Тримбач і приємну особливість авторів анімаційного кіно. На відміну від кіно ігрового, де видатні майстри нерідко задирають носа, тут генії не демонструють свою вищість, ніби нічим не вирізняються від інших, вільно знаходяться поруч з усіма, адже «КРОК» – це карнавал, а на карнавалі – всі рівні.

У справедливості слів Сергія Тримбача глядачі могли пересвідчитися одразу, коли представили членів поважного журі цьогорічного видання фестивалю, які сиділи в різних кутах залу: легенду української анімації, режисера Євгена Сивоконя, режисерів Манука Депояна, Олену Касавіну, Степана Коваля і Олега Педана. Варто зазначити, що всі члени журі – також викладачі, тож добре знають особливості творчої роботи над першими фільмами, які мають оцінювати нині.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко із приємністю відзначив, що бачить в залі переважно молоді обличчя, згадавши про VII (ХIII) З’їзд НСКУ, на якому виступав у жовтні – тоді аудиторія була старшою.

Наголосив він і на тому, що українська анімація цього року продемонструвала ігровому кінематографу, як робити блокбастери, акцентувавши на успіхові у кінопрокаті «Микити Кожум’яки» Манука Депояна. Зазначимо, що анімаційну стрічку вже подивилися понад 200 тисяч глядачів. Показ «Микити Кожум’яки» на фестивалі «КРОК» відбудеться 20 листопада, о 14:00.

Пилип Іллєнко закликав до спільної праці, аби нові українські анімаційні фільми були представлені і на екранах кінотеатрів, і в телеефірі, а також – на легальних Інтернет-платформах.

Із новими анімаційними фільмами українських режисерів, власне, можна було познайомитися одразу по завершенні церемонії відкриття «КРОКу». Глядачам було продемонстровано такі стрічки:

  • «Велопортрети» Олександра Даниленка,
  • «Журналіст» і «Художник» – дві серії анімаційного серіалу Степана Коваля «Професіонали»,
  • «Дві недовгих казки» Олени Касавіної,
  • «Мишко та Місячна Дзвінка» Людмили Ткачикової та
  • «Лахмітко» Олега Педана.

Більшість із цих стрічок (анімаційний серіал «Професіонали», «Мишко та Місячна Дзвінка», що також є першої серією анімаційного циклу, та «Лахмітко») були створені за державної підтримки, адже Держкіно є головним продюсером анімації в Україні.

Фільми представили їх автори – режисери Степан Коваль, Олена Касавіна, Олег Педан і продюсер фільму «Мишко та Місячна Дзвінка» Віктор Слєпцов. Лише автор «Велопортретів» Олександр Даниленко не зміг прибути на фестиваль, адже нині перебуває у США.

Продемонстровані роботи використовували різну техніку анімації, по різному оповідали історію (і завдяки закадровому тексту, і завдяки позбавленій коментарів екранній взаємодії персонажів) та були розраховані на різну аудиторію – від найменших (як-от «Мишко та Місячна дзвінка») до дорослих глядачів («Велопортрети»), а зрештою – для усіх, залюблених в анімаційне мистецтво.

Потому розпочався показ робіт першого блоку конкурсної програми. У програмі було представлено студентські фільми і вона мала обмеження за віком «18+», тож програмний директор фестивалю Алік Шпилюк переконливо попросив батьків вивести дітей із зали. Це викликало іронічну реакцію Пилипа Іллєнка: «Варто дітей залишити: після українського кіно їм буде нічого не страшно».

Втім, вікові обмеження були цілком виправданими. Представлені фільми продемонстрували широку палітру «дорослих» тем і образів, із якими відверто і рішуче працювали автори-студенти: тут були представлені сюрреалістичні візії («Ранок без кави» Йелле Ван Мерендонк), еротичні маніфести («Клітор» Лорі Мальпар-Траверсі), інсценізації психологічних гризот («Біль» Надєжди Фєдотової, «Едмонд» Ніни Ганц) і жахна соціальна критика («Панна Метро» Аггелоса Папантоніу, «Чоловік на ім’я Чоловік» Гі Шарно).

Водночас, були й багатошарові фільми, відкриті для всіх вікових груп: наприклад, чехівська історія «Чому банан огризається» Свєтлани Разгуляєвої, й, особливо, робота «Подорожні вітри» Ері Кіношіта, вибудувана на ілюструванні метафори «як кішка із собакою» для м’якої демонстрації розладу сімейних відносин.

«Відкритими» усім глядачам були і фільми українських авторів – казка «Сонце, місяць та зірки» Аліни Казак, музична, заснована на сміхових фольклорних українських мотивах «Горілка» Кліма Климчука і гумористична «Балада про Видатного педагога» Ганни Кривонос, що отримала особливо теплу реакцію зали завдяки вигідному поєднанню поезії Едварда Ліра із її гостро-комедійним втіленням. Клім Климчук і Ганна Кривонос представили свої фільми особисто.

19 листопада покази конкурсної програми фестивалю продовжаться у Червоній залі о 18:15. У програмі буде показано ще чотири українські фільми:

  • «Колискова» Нелі Білик,
  • «Мамо» Тетяни Полянської,
  • «За небокраєм» Максима Соболевського та
  • «Кобзар 200» Богдана Шевченка.

А до того, о 12:00, у Червоній залі відбудеться показ найкращих анімаційних фільмів для дітей 2014–2016 років і творча зустріч із швейцарським режисером Ізабель Фаве, спеціальним гостем «КРОКу». О 14:00 у Синій залі Ізабель Фаве проведе майстер-клас «Розповіси мені історію».

Засновники фестивалю: Міністерство культури України, Державне агентство України з питань кіно та Національна спілка кінематографістів України.

Фестиваль «КРОК–2016: У рідній гавані» відбувається за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Департаменту культури Київської міської державної адміністрації та під патронатом Посольства Швейцарії в України.

Сергій Васильєв