f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Кіноакторові Юрію Рудченку – 70 літ

23.01.2017

Сергій Тримбач

23 січня 2017 року кіноакторові, члену НСКУ, заслуженому артисту України Юрію Рудченку виповнюється 70 літ.

Усього навсього...

Чудовий актор, який практично не грав головних ролей, одначе його ролі так званого «другого плану» запам’ятовуються краще від багатьох «головних».

Яскрава, виразна зовнішність та майстерність перевтілення дозволяють Юрію Рудченку успішно грати соціальні ролі. Скажімо, військових чи міліціянтів – від сержанта міліції у серіалі «День народження Буржуя» до майора в «Ха-бі-асах» і генерала в іншому серіалі «Слуга народу». Може запросто перевтілитись у продавця еротичного товару в «Принцесі на бобах» – запам’ятовується: виразно, точно, смішно!

Так само добре вдаються актору і ролі в фільмах на історико-культурному матеріалі. Скажімо, суддя у «Миргороді та його мешканцях» (гоголівський тип!). А як здорово вписався актор у світ фільму «Очікуючи вантаж на рейді Фучжоу біля пагоди», де він зіграв (і так само гоголівське тут прозирає) одного з мешканців міфологійного українського села, наповненого магією і блиском народної фантазії.

Траплялося Юрію Рудченкові грати і ролі видатних людей – композитора Олександра Бородіна у фільмі «І в звуках пам’ять відгукнеться» та Георгія Маленкова у картинах «Закон» та «Війна на західному напрямку». І так далі – хай далі буде й буде тривати.

А ще ж робота на телебаченні в гумористичній програмі «Золотий гусак», де разом із партнерами він упродовж багатьох років розважає багатомільйонну публіку.

Доброї роботи і Доброго, надійного здоров’я, дорогий Юрію!

Многая і премногая літа!!!

Сергій Тримбач