f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Микола Мандрич. «Людська природа світлоносна!»

24.01.2017

Сергій Тримбач

23 січня 2017 року у Домі МК («Майстер Клас») відбувся своєрідний вечір пам’яті кінооператора і, як з’ясувалося, доволі своєрідного філософа Миколи Мандрича, який так несподівано полишив нас напередодні нового 2017-го року.

Спершу показали фільм «Загальний зшиток» («Олександр Довженко і війна») Юлії Лазаревської за операторства Миколи Мандрича. Опісля мого коментарю, перейшли до робіт Миколи.

Переглянули його 18-хвилинну картину «На початку» (візуалізація біблійного «На початку Бог створив небо і землю»). А далі...

Далі був відеозапис інтерв’ю Миколи Мандрича під час виставки живописних робіт його і Юлії Лазаревської. 2011-го року. Його частина робіт називалась «Начало». Десь з 15 хвилин дуже цікавого і глибокого викладу погляду Миколи Мандрича на еволюцію людини. Її біологічний розвиток завершений, від часів Ісуса Христа розпочався новий етап, пов’язаний з новими формами людської енергетики...

«На початку вісімдесятих я став свідком унікальних експериментів, проведених в одному із засекречених московських НДІ. Надчутливий квантовий реєстратор зафіксував світлове випромінювання людської долоні з частотою близько 8 фотонів в секунду. Але навіть настільки слабке випромінювання вже може свідчити про світлоносність людської природи. Експерименти з електрографікою, які я проводив ще в 1994 році, відкрили різноманітність і неповторність форм, в яких енергія проявляється у нашому видимому матеріальному світі», – це із того самого інтерв’ю.

Ще далі – зіставлення іконопису й фото- і кінозображення. Не берусь переказувати – дуже цікаво.

Резюме – майже біблійне: мусимо вчитись сприймати світло, відтворювати з його допомогою нові зони буття...

«І побачив Бог світло, що добре воно, – і Бог відділив світло від темряви» (Перша Книга Мойсеєва).

А на завершення вечора показали фотофільм про Миколу Мандрича (автор Юлія Лазаревська, монтаж Олександр Бєліков). Дивився я і з великою печаллю думав про те, що світло, яке випромінював Микола, я сприйняв на якусь дрібку лишень. Тепер треба доганяти – адже він продовжує світитися.

На фото: робота з циклу Миколи Мандрича «Начало»

Сергій Тримбач