f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

24 березня, вівторок, Синій зал

24.03.2015

ХІІ Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DOCUDAYS UA 

СИНІЙ ЗАЛ

15:00. DOCU/КОРОТКО

ВЕДМІДЬ / BEAR

реж. Паскаль Фльоркс, Німеччина, 2014, 9 хв.

«Минуле мого дідуся завжди було присутнє в сьогоденні. Воно проглядало крізь усі його слова чи дії, але він ніколи не говорив про нього. Лише тепер, згадуючи те, що я знав про його життя та особистість, я відчуваю вагу його спадку».

НІДЕ / NOWHERE PLACE

реж. Сюзанне Опсталь, Нідерланди, 2014, 27 хв.

Де можна знайти сутність свого існування? На вершинах найвищих у світі гір? Ще вище – на безлюдній планеті, з якої не втекти? Чи, може, у найглибшому смутку, залишаючи по собі руйнування, які ніколи не забудуться? Цей документальний фільм-есе показує різних людей у їх пошуках і неминуче приводить до питання: як далеко ти готовий зайти?

ДЕ Я / WHERE I CAN’T BE FOUND

реж. Арджун Талвар, Польща / Індія, 2014, 16 хв.

День з життя аскета, який неквапливо йде долиною на півдні Індії. Дорогою він зустрічає численних мешканців регіону і цікавиться їх життями. Цього народного філософа дуже поважають. Подекуди він навчає інших і сприймає всі події як подарунки долі. Наприкінці дня він повертається до своєї домівки, де споглядає життя.

ПОСТ МАЙДАН / POST MAIDAN

реж. Сергій Андрушко, Україна, 2014, 42 хв.

Автори стрічки кілька тижнів стежать за чотирма людьми напередодні президентських виборів в Україні. Усі вони з різних куточків країни – Донецька, Криму, Ірпеня та Києва. Їх об'єднує те, що вони були поранені під час протестних акцій в Україні. Майдан втрачає свою актуальність, а чотири герої фільму намагаються вирішити особисті проблеми та беруть активну участь у громадському житті країни.

Зустріч із режисерами

17:00. DOCU/ЕНЕРГІЯ

ПІД НАПРУГОЮ / ENERGIZED

реж. Губерт Канавал, Австрія, 2014, 90 хв.

Ядерні катастрофи, війни за нафту й газ, кліматичні зміни та споживання енергії, що постійно зростає: ми пройшли точку неповернення. Далі йти тією ж дорогою вже неможливо. Проте як задовольнити енергетичні потреби людства, не ставлячи під загрозу наше власне існування? Чи існує взагалі чиста енергія та ефективна технологія? Якщо так, чому ми її не використовуємо? «Під напругою» пропонує глядачам подорож божевільним світом енергетики. Фільм показує відчайдушні спроби знайти останні поклади нафти й газу на планеті та приховати ризики ядерної енергетики з позицій постраждалих, піонерів і критиків. Він також висвітлює вплив велетенських сонячних і гідроелектростанцій, руйнуючи поширені міфи щодо відновлюваної енергії, та робить огляд деяких альтернативних рішень, які не можуть бути реалізовані на практиці.

Модератор – Олена Рибак, заступниця голови ради Європейсько-українського енергетичного агентства та виконавча директорка компанії iC consulenten.

20:00. РЕТРОСПЕКТИВА АЛЬОНИ ВАН ДЕР ХОРСТ

ЕРМІТАЖНИКИ / THE HERMITAGE DWELLERS

реж. Альона ван дер Хорст, Нідерланди, 2006, 75 хв.

Це не просто документальний фільм про експонати славнозвісного музею у Санкт-Петербурзі. «Ермітажники» – працівники музею з багаторічним досвідом, від обслуговуючого персоналу до директора, – пояснюють мистецтво, простір та історію того, що колись було Зимовим палацом. Нерозривно пов'язані з Ермітажем, ці колоритні персонажі оживлюють мистецтво, історію та душу музею. Справжня скарбниця анекдотів про Ермітаж від людей, які разом із ним пройшли крізь буремне для Росії ХХ століття.

Зустріч із режисеркою.

Детальніше про розклад показів і програму фестивалю тут.