f y
Національна спілка кінематографістів України

Інтерв’ю

Вадим Денисенко: У каналів є два місяці, щоб знайти польські, американські та інші серіали

23.04.2015

16 квітня 2015 року на сайті «Телекритики» відбувся час із народним депутатом Вадимом Денисенком, співавтором закону №1317 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», яким було заборонено низку російських мілітарних фільмів і телесеріалів.

Подаємо фрагмент чату, присвячений цьому закону.

- Ваш законопроект №1317, який уже ухвалено й підписано як закон, має багато шпарин для уникнення заборон. Наприклад, керівник «1+1 медіа» Олександр Ткаченко вже заявив, що під заборону не потраплятимуть російські фільми, в титрах яких буде зазначено українську компанію (тобто такий собі де-юре копродакшн). Отже є ризик, що тепер усі російські проекти записуватимуть собі до титрів українські компанії і так будуть обходити заборони. Наскільки я розумію, такі шпарини не спрацюють для фільмів, які пропагують державу-агресора, бо закон забороняє такі фільми незалежно від країни-виробника. Але мені цікаво, що ви думаєте про українсько-російську копродукцію? Чи повинні бути на неї якісь обмеження? І як, на вашу думку, уникнути маніпуляцій із копродукцією з боку російських виробників для обходження заборон? Які поправки вже необхідно вносити до закону?

- Якщо ми зрозуміємо, що існують реальні шпарини - буде внесено поправки до закону й питання буде вирішено. Ті дірки, про які ви говорите, можливо, зможе вирішити своїми актами Нацрада і Держкіно.

- Чого ви чекаєте, яких результатів від заборони частини російського кіносеріального продукту? Чого добиваєтеся цим? Вам не здається, що це якийсь популізм?

- Серіал - це зброя куди страшніша за новини. Серіал зомбує людину місяцями, а тому заборона такого продукту - це заборона довготривалої і глибоко ешелонованої пропаганди «русского міра». Ще Ленін казав про кіно як про «важнейшее из искусств».

- Окей, що ви тоді пропонуєте взамін? Як, на вашу думку, повинні зараз діяти телеканали? Що ставити в ефір? У кого купувати, звідки брати гроші на зйомки?

- У каналів є два місяці на те, щоби знайти польські, американські та інші серіали. Ми ж якось жили до 2004-2005 рр. коли не було засилля російського кіно. Так і зараз, якщо виконаємо норми за півроку, всі забудуть про чапаєвих і адміралів.

«Телекритика», 17 квітня 2015 року