f y
Національна спілка кінематографістів України

Інтерв’ю

Сергій Буковський: «У Європі всі втомилися вже від Майдану. Не можна продовжувати експлуатувати цю тему»

15.07.2015

13 липня український режисер-документаліст, член журі Міжнародної конкурсної програми 6-го Одеського МКФ Сергій Буковський розповів про професійні прийоми створення неігрового кіно в рамках Літньої кіношколи. Офіційний сайт ОМКФ подає провідні тези його виступу.

Сергій Буковський: Фільм повинен запалювати й захоплювати, навіть якщо це авторське кіно.

Драматичний ефект виникає тільки тоді, коли ти співчуваєш герою.

Завжди важливо розуміти, з чим ти входиш в чуже життя. Якщо ти прийшов за інформацією, то це журналістика, і це одна мета. Якщо ти прийшов за характером, то це вже інше. Це вимагає часу на встановлення довірливих відносин і багато терпіння. 

Існує такий період, я його називаю першою касетою, коли людина повинна виговоритися. Не можна запитувати те, що тебе цікавить, відразу. Найчастіше кіно починається тоді, коли група вже махнула рукою, збирається та говорить «поїхали додому». 

Один із прийомів, яким я часто користуюся, аби розкрити героя: треба розповісти про себе, бути максимально відкритим, і тоді людина тобі довіриться.

Треба поважати своїх героїв, навіть якщо вони негативні, навіть якщо вони тобі не симпатичні.

Я монтую завжди з кінця. Якщо знайдений якийсь епізод, де все сходиться воєдино, значить — все вийшло.

У Європі всі втомилися вже від Майдану. Не можна продовжувати експлуатувати цю тему, потрібно йти далі.

Як говорять усі підручники з режисури, які я читав, за ідеями не потрібно далеко ходити, вони всі поруч. Довіряйте собі.

Вчиться знімати самостійно, тоді не буде ніяких проблем з оператором.

Я переписую сценарій практично після кожної зйомки. Нікому його не показую, але пишу, тому що життя вносить свої корективи.

ОМКФ, 13 липня 2015 року