f y
Національна спілка кінематографістів України

Інтерв’ю

Володимир Рунець: «Героя мого фільму вбило 120-ю міною»

18.10.2015

14 жовтня, у День захисника України, в ефірі телеканалу «24» відбулася прем'єра короткоткометражної документальної стрічки «Бутівка» військового кореспондента Володимира Рунця. Видання MediaSapiens поспілкувалося із автором. Подаємо фрагмент інтерв'ю.

– Розкажіть, будь ласка, про ваш 20-хвилинний фільм на тему Бутівки.

 Це просто шматок війни, історія про те, як трансформується особистість звичайної людини. В нас воюють програмісти, письменники, інженери, будівельники… В Україні ж не було професійної армії, й на початку бойових дій на сході України були мобілізовані хлопці, які не мали військового фаху. Фільм про те, як вони змінилися, коли вони побачили війну, що вони про неї думають.

В межах 20 хвилин ми не можемо розповісти всього детально, але отакі їхні фрази, натяки, я думаю, підкажуть глядачу, що саме вони відчувають і як вони це бачать своїми очима. Він уже майже готовий і, сподіваюся, найближчим часом вийде в ефір.

Події розгортаються в шахті Бутівка. Ми кілька разів приїздили туди, щоби теж пережити все те, що й солдати. Один із них просив нас його не показувати. Сепаратисти опублікували його дані на сайті «Трибунал» як «карателя», і його дівчина дуже переживала. Там публікуються світлини й детальна інформація про українських військових і їхні родини — адреси, телефони...

Цей молодий хлопчина з Грузії, нещодавно отримав українське громадянство. А коли ми вдруге приїхали дознімати, він уже загинув, його вбило 120-ю міною. Тепер уже я просто маю право, змушений зробити цей фільм про нього і його товаришів.

– Ким був цей юнак?

– Він працював кухарем у ресторані в Дніпропетровську, в нього була наречена. Якщо я не помиляюсь, йому було 23 роки. Він був патріотом, дай Бог, щоби українці мали такі ж почуття до нашої країни, як той хлопець, який віддав за неї життя.

– Хто виступив оператором стрічки?

– Мій колега Олександр Тупік.

Олена Коркодим, MediaSapiens, 12 жовтня 2015 року