f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

«Вкрадена Вітчизна»

24.07.2021

КИЇВСЬКЕ ТОВАРИСТВО ХОЛМЩИНА

Автор сценарію Алла Хитра Режисер Артур Гураль Оператор М. Жадан Україна, 2017 рік

Документальну стрічку присвячено темі депортації українців із території Польщі у 1944–1946 роках згідно договору між УРСР і Польським комітетом національного визволення.

У фільмі очевидці подій розповідають про те, що відбувалося на території Холмщини у довоєнний період, як загони польських бойовиків, зокрема Армії Крайової та Батальйонів Хлопських, чинили криваві акції проти українського населення, знищували українців під час Другої світової війни, про нелюдські умови переселення в Україну, яке за жодних обставин не можна назвати добровільним, про те, як їх прийняла нова батьківщина та її громадяни.

«Вкрадена Вітчизна» – це фільм про людей, на долі яких випало чимало випробувань на Холмщині, батьківщині, яку у них украли, про умови, в яких їм доводилося адаптуватися до радянської дійсності, знаходячись під постійним пильним наглядом КДБ, будучи усе життя людьми другого ґатунку, які навіть через 70 років лишаються холмщаками. Також у стрічці представлено погляди на депортацію українців депутатів польського Сейму, відомих українських істориків і політиків. Фільм створено за рахунок благодійних пожертв Київського товариства «Холмщина». http://www.holm-kyiv.org.ua/

https://www.youtube.com/watch?v=pHYrRXUd2qA